Négy éve nem látott havi növekedés a FAO élelmiszerár-indexben

2016. július 29. 08:17
Az időjárás nem kedvez a cukortermelésnek, a búzának annál inkább

Átlagosan több mint 4 %-kal kellet többet fizetni az alapvető élelmiszerekért a nemzetközi piacokon júniusban. Ilyen mértékű emelkedésre négy éve nem volt példa, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Mindeközben a FAO havi élelmiszerár-indexe (163,4) még mindig nem éri el (1 % híján) az előző év ugyanezen időszakában mért értékét. A júniusi emelkedés, ami egyedül a növényi olajoknál nem volt tapasztalható, illeszkedik az öt hónapja tartó növekvő trendbe.

A FAO élelmiszerár-index egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely a legfontosabb élelmiszer alapanyagok nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

Ezek közül továbbra is a cukor drágulása dominált (14,8 %), a brazíliai intenzív esőzések nehezítik a világ legjelentősebb cukortermelő és -exportáló országában a betakarítást.

A szemes termények ára közel 3 %-ot emelkedett, ennek ellenére tavaly ilyenkor majd 4 %-kal volt magasabb az árszintjük. A kukorica ára növekedett leginkább a brazil export csökkenése miatt. A búza stabil maradt, köszönhetően a kiemelkedő terményhozamnak az Egyesült Államokban.

A tejtermékek árszínvonala szintén jelentősen, 7,8 %-kal nőtt május óta, ezzel is még 14 %-kal alatta van a tavaly júniusi értékhez. Az árnövekedés betudható a lassuló európai uniós termelésnek és bizonytalan óceániai kilátásoknak.

Májushoz képest nőtt mind a sertés-, marha- és a szárnyas hús árindexe (2,4 %), az emelkedés már 3 hónapja töretlen.

Ezzel szemben a növényi olajokat közel 1 %-kal alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacokon.
Jobb gabonatermés és magasabb fogyasztás várható idén

A frissített FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés jobb búzaterméssel (732 millió tonna a 2016-2017-es szezonra) számol, miután biztató hírek érkeztek az Európai Unióból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is.

Kukoricából azonban gyengébb év várható, becslések a brazil második vetésből származó termésre ugyanis alacsonyabb kibocsátással számolnak, miközben Kínában visszafogták a kormányzati támogatást a kukoricára.

Nem csupán a termés lehet nagyobb, de az igény is: várhatóan 2555,6 millió tonna gabonát használunk fel 2016-2017-ben, 1,3 %-kal többet a tavalyinál.

A mezőgazdasági szezon végére a nyitószinthez képest 1,5 %-kal kevesebb, 635 millió tonna gabona marad a raktárakban.

A globális gabona készlet-felhasználás hányados 24,2 %-os értékével továbbra is meghaladja majd a 2007-2008-ban mért kiemelkedően alacsony, 20,5 %-os értéket.   

 

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu / FAO

Kapcsolódó cikkek

Újra megjelentek az amerikai szőlőkabócák

2016. augusztus 10. 07:57
A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztályai által végzett felderítés alapján az országban (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) megjelentek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség terjesztői, az amerikai szőlőkabócák. Hazánkban az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg az aranyszínű sárgaságot 2013-ban észlelték először. Fontos, hogy sárga ragacslapos csapdázással ellenőrizzük ültetvényeinket – közölte Budapest.

A világ legjobbjai közé választották a magyar Cerbonát

2016. október 28. 12:27
Bekerült a világ leginnovatívabb élelmiszerei közé a Cerbona gluténmentes poharas müzlije. Az elismerést a napokban vehette át a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő gyártó cég, a Naponta Kft. a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, a Párizsban tartott SIAL-on.