Nem jelölt földimogyoró-tartalmú édes kekszet vontak ki a forgalomból

2017. május 24. 08:26
Nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz szállítmány került forgalomba két tagállamban, köztük hazánkban is. Az édesség Törökországból érkezett Magyarországra. A riasztásról a RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül, szlovák bejelentés alapján értesült a NÉBIH.

A termék azonosító adatai:

  • Megnevezése: ANI Petit Beurre Biscuits – Édes keksz 
  • Vonalkód: 8 691720 001013
  • Minőségmegőrzési idő: 06/11/2017
  • Tételszám: LOT 062
  • Kiszerelés: 400 g
  • Származási ország: Törökország

A nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz fogyasztása földimogyoró allergiában szenvedők esetében panaszt okozhat. Mindezekre tekintettel a hatóság javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket az összetevőre érzékenyek ne fogyasszák el!

A NÉBIH megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.

A földimogyoró allergiáról:

Az élelmiszer allergének közül a földimogyoró képes a legsúlyosabb allergiás reakció kiváltására.

A tünetek a magvak elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek, mértékük egyénenként változó lehet. Míg egyeseknél a földimogyoró szervezetbe kerülése enyhébb bőrreakciókat, hányingert, hányást, hasmenést vált ki, súlyosabb esetekben akár nehézlégzés is felléphet. Egyes extrém esetekben anafilaxiás-sokk is kialakulhat.

A földimogyoró az arra allergiásoknál már rendkívül kis mennyiségben, akár nyomokban is képes a súlyosabb tüneteket kiváltani. Fogyasztásakor a diófélékre (dió, mogyoró, mandula, brazil dió) allergiások is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket a keresztallergia miatt.

A hatályos jogszabályok értelmében, a vásárlók biztonsága érdekében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat fel kell tüntetni az élelmiszereken.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrártámogatások: így lehet tájékozódni a kincstárnál

2018. január 25. 09:40
Az úgynevezett ügyfél-tájékoztatási rendszer (ÜTR) mutatja meg a kifizető ügynökségként működő Magyar Államkincstárnál (MÁK) az ügyfelek támogatási és kifizetési igényléseit, illetve a hozzájuk kapcsolódó döntéseket és támogatási összegeket. Itt lehet megtekinteni az egyes ügyek részleteit.

Agrárpolitikai megállapodás Horvátország és a V4-ek között

2018. január 26. 08:10
Közös nyilatkozatot fogadott el a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Horvátország agrárminisztere a Közös Agárpolitikáról (KAP) csütörtökön Budapesten, a magyar V4 elnökség szervezésében.