Nem kapják meg a távmunkában dolgozók, ami jár nekik

2021. március 10. 07:18
A vállalatok vonakodnak hozzájárulni a home office-ban foglalkoztatott munkavállalók költségeihez, pedig tavaly november óta megvan erre a lehetőségük. Az összeg nem nagy, de jól jöhet.
Nem kapják meg a távmunkában dolgozók, ami jár nekik

Az idén május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók - írja az énpénzem.hu. Ezzel számos könnyítés válik lehetővé, a többi között szabadon választható a munkavégzés helye. A távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is történhet. A munkáltató az előző év novembere óta hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, a költségtérítés legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka.


Ez az összeg az idén havonta 16 740 forint lehet, de ahogy a hírportál olvasói közül sokan jelezték: nem adják. Nem csak a költségtérítés hiányát panaszolják sokan, hanem azt is, hogy munkáltatójuk még akkor sem engedi az otthoni munkavégzést, ha a feladatok ezt lehetővé tennék. "Mit mondjak azoknak, akiknek muszáj bejönniük?" - érvelt például egyik olvasónk főnöke.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere hangsúlyozta, hogy az adómentes támogatáshoz írásban módosítani kell a munkaszerződést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adómentes támogatás mellett a munkáltatónak biztosítania kell a munkavégzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket is, tehát adott esetben a dolgozó által használt laptop, az egészséges ülőmunkát biztosító "irodai" szék és az internet-hozzáférés is ezek közé sorolható.

www.napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Így alkalmazzuk a rendkívüli munkaidő szabályait

2020. március 30. 12:42
Míg jelen járványügyi helyzetben a munkaerő-piacot az atipikus foglalkoztatási formák, azon belül a távmunka uralja, ezzel egyidejűleg (kompenzációs lépésként), illetve a járvány lecsengését követően szükségképpen növekedni fog a rendkívüli munkaidő aránya. Szükséges tehát, hogy ennek szabályait megfelelően ismerjük. A törvényi rendelkezések ismertetésével összefüggésben figyelembe vesszük a munkajogi szabályoktól eltérést engedő 47/2020. (III.18.) korm.r. szabályait is.

Köteles elengedni a főnök szabadságra?

2018. november 13. 08:07
Hamarosan itt a karácsonyi, ünnepi szezon. Természetes, hogy ezt senki nem szeretné munkával tölteni. Szívünk szerint mindannyian egyidőben mennénk szabadságra. Igen ám, de köteles-e elengedni a főnök pont akkor? Hogyan vehetjük ki a szabadságot?