Nem lesz minimálbér-emelés?

2020. november 12. 09:24
A munkáltatók szerint nehéz minimálbér-emelésben gondolkodni a gazdasági helyzet miatt, a munkavállalók viszont amellett érvelnek, hogy az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyező mértékű növelésre van szükség.
Nem lesz minimálbér-emelés?

Nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk - mondta a VilággazdaságnakPerlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a jövő évi minimálbér-emelésről szóló tárgyalások megkezdése után. A munkaadói oldal képviselője szerint sokkal rosszabb most a gazdaság helyzete, mint a legutóbbi, 2018 végén megkötött kétéves bérmegállapodás idején, és 2021 ősze előtt nem is valószínű, hogy ebben változás történne.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Tanácsának elnöke viszont amellett érvel, hogy az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyező mértékű növelésre lenne szükség.

Annál is inkább, hiszen a hazai legkisebb munkabér összege továbbra is 20-25 százalékkal elmarat a visegrádi országokétól, és a különbséget csökkenteni kellene.

A VOSZ főtitkára szerint ezt a piaci folyamatok most nem indokolják.

2019-ben és 2020-ban is 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, így idén a minimálbér bruttó 161 ezer, a garantált bérminimum pedig 210 600 forint.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülése november második felében lesz, megállapodásra azonban egyelőre kicsi az esély. A kormányzat ugyanakkor továbbra is abban bízik, hogy a szociális partnerek meg tudnak egyezni.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Húszéves az Őrségi Nemzeti Park

2022. március 11. 07:43
Az elmúlt 12 évben az Agrárminisztérium a tíz magyar nemzeti park igazgatósággal együttműködésben soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat, mintegy 78 milliárd forint felhasználásával, mellyel 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezetünk állapotát - fogalmazott az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Szalafőn.

Vélemény: Soha nem elég? Avagy meddig rontható a munkajogi szabályozás?

2018. november 27. 07:42
A munka törvénykönyve tervezett módosításával nem az a legnagyobb baj, hogy már megint elvesz valamennyit a munkavállalók jogaiból, és fokozza a munkáltatók erőfölényét, hanem az, hogy ez a folyamat egyre inkább erősödik.