Nem született megállapodás a kötelező legkisebb bérekről a VKF mai ülésén sem, az egyeztetések folytatódnak

2021. január 15. 10:10
Az elhúzódó, többlépcsős tárgyalás-sorozat 2021. január 13-i ülésén - a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között – nem állapodtak meg a felek a minimálbér és a garantált bérminimum 2021. évre érvényes összegéről.
Nem született megállapodás a kötelező legkisebb bérekről a VKF mai ülésén sem, az egyeztetések folytatódnak

A munkáltatói oldal továbbra is fenntartotta 3%-os mértékű emelési ajánlatát azzal, hogy nem zárkózik el a megállapodás érdekében egy kompromisszumos 4%-os mértékű emeléstől sem.

A munkavállalói oldal jelezte, hogy szintén fenntartja korábbi 5%-os mértékű javaslatát, érdekelt azonban – a munkáltatói és kormányzati oldalhoz hasonlóan – a megállapodás létrejöttében. Ennek okán kiegészítve a korábban már eljuttatott járulékcsökkentésre vonatkozó indítványát, további áthidaló javaslatokat is tett. Így például javasolta, hogy a béren kívüli juttatások körében biztosítsa a kormányzat a SZÉP kártya „zsebeinek” átjárhatóságát, támogassa kedvezményes adózással a nyugdíj-és egészségpénztári megtakarításokat. Utóbbi esetben előre lépnénk a hosszú távú öngondoskodás és a preventív jellegű egészségmegőrzés területén is.

A munkavállalók képviselői hangot adtak annak is, hogy a kormányzat részéről intenzívebb és érdemi beavatkozást, véleményformálást várnak, mivel a fórum tripartit jellegű és a megállapodás is ennek megfelelően a három oldal által jegyzett. A tárgyalások a VKF-en a jövő héten folytatódnak, melyet megelőzően a korábban már rendszeressé váló kétoldalú munkáltatói-munkavállalói egyeztetésekre is sor kerülhet.

LL. M. dr. Mészáros Melinda elnök
LIGA Szakszervezetek

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Bevált a négynapos munkahét

2021. július 07. 07:52
Kísérleti jelleggel néhány munkahelyen bevezették a négynapos munkahetet Izlandon – számolt be a BBC. A hatóságok szerint a termelékenység a munkahelyeken nem változott, sőt a legtöbb cégnél még növekedett is. 

Lássunk tisztán!

2020. május 13. 08:20
A 2020. május 11-én folytatta üléssorozatát – videókonferencia keretében – a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A LIGA Szakszervezetek figyelmeztetett, sok szülő a járvány miatt kivett szabadságok után a nyári időszakban már nem fogja tudni megoldani a gyermekfelügyeletet, továbbá szükségesnek lát egy jelenlegi helyzetet bemutató felmérés elkészítését a létszámhelyzetről, létszámigényekről, hogy tisztábban lehessen látni az állami tulajdonú cégek munkaerő felvevő képességét.