Németország továbbra is a magyar agrárium biztos partnere

2016. március 21. 08:11
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalában fogadta dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet urat, aki tavaly szeptember óta immár második alkalommal lát el Magyarországon diplomáciai szolgálatot.
 

Németország mind a kétoldalú, mind az európai uniós szintű politika területén Magyarország stabil stratégiai partnere, amellyel az agrárium tekintetében is tradicionálisan kiváló az együttműködés. Mindezt a megbeszélésen elhangzottak is megerősítették; a kereskedelmi áruforgalom mindkét ország irányába folyamatosan növekvő tendenciát mutat, bár az egyenleg még mindig Magyarország számára jelent többletet.

A német nagykövet elismerésének adott hangot a magyar borok színvonalával kapcsolatban, melyek számára további lehetőségeket lát a német piacon.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Fazekas Sándor válaszában kifejtette, hogy a kiváló minőségű magyar borok külföldi megismertetésére nagy hangsúlyt fektet a szakma, így igyekszünk jelen lenni minden fontosabb németországi bor és élelmiszeripari kiállításon. Nagy elismerés számunkra, hogy a közelmúltban megrendezett berlini Wein Trophyról a magyar borok 11 arany- és 5 ezüstéremmel térhettek haza, illetve több német Michelin csillagos étterem borválasztékában találhatók magyar borkiválóságok.

A találkozón szó esett az agrárium legaktuálisabb kérdéseiről, úgymint a GMO-mentes termesztés fontosságáról, az orosz embargó közvetlen és közvetett hatásairól, mely jelentős kihívások elé állítja az egész európai szektort, különösen a tej és sertéshús termelőket.

A felek szintén egyeztették az Európai Unió és az USA között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos álláspontjaikat, mellyel kapcsolatban a német fél abszolút, de feltételekhez kötött támogatásának adott hangot.

Fazekas Sándor a TTIP megállapodással kapcsolatban kiemelte, hogy fontosnak tartja Európa élelmiszerszuverenitásának megőrzését, hiszen az európai népesség élelmezése egy olyan stratégiai kérdés, mely nem áldozható fel egyéb kereskedelmi nyereségek érdekében.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíj vagy munkabér - Októberi Ab-mustra

2017. november 08. 07:28
Az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek az ún. kettős juttatás tilalmát: az állam alkotmányosan függesztette fel 2013-ban az öregségi nyugdíjban részesülő, de ezzel párhuzamosan állami szolgálatban álló személyek (bírák, ügyészek, igazságügyi alkalmazottak) nyugdíjának folyósítását.

Orbán Viktor: a multik átverik a vásárlókat

2017. október 16. 11:40
Az európai gazdaság az egymás iránti bizalmon nyugszik, ez a kötőanyaga - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós (EU-s) találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.