Nemzetközi összefogás a mezőgazdasági együttműködés jegyében

2018. május 30. 09:36
Magyarország, Kína és a Kelet-Közép-Európai Országok Közös Nyilatkozatba foglalták a mezőgazdasági együttműködési javaslataikat azon a magas szintű ülésen, melyet május 23-25. között tartottak Vilniusban, Litvániában.
 

Az Agrárminisztérium képviseletében Gál Péter helyettes államtitkár vett részt az élelmiszer- és élelmezésbiztonsági, valamint az élelmiszerek minőségét érintő találkozón, melynek fő témája az élelmiszer-veszteség és az élelmiszer-hulladékok csökkentése volt.

A politikai szintű tárgyalásokon túl kínai logisztikai cégek is bemutatkoztak; ismertették azokat a már megvalósult kikötő-fejlesztési projektjeiket, melyek elősegíthetik a kelet-közép-európai, így a magyar élelmiszergazdasági termékek exportját Kínába. A tárgyalások során szó esett az elektronikus kereskedelem fejlesztéséről, valamint nemzeti standok, mint állandó termék-kiállítások felállításának lehetőségéről a shenzeni kikötő területén.

Az esemény záróülésén  17 ország állami vezetői a jövő lehetséges irányvonalait, a további fejlesztési lehetőségeket tekintették át az „Okos mezőgazdaság” szemszögéből. A tagországok elsősorban azt tárgyalták, hogy az új innovatív és digitalizációs fejlesztések hogyan hatnak az élelmiszer- és az élelmezésbiztonságra.

Az ülésen részt vevő felek azonosították a gazdasági kapcsolatok új fejlesztési lehetőségeit, valamint javaslatokat tettek az együttműködés hatékonyabb folytatására. A részt vevő országok végezetül Közös Nyilatkozatban foglalták össze a formáció jövőbeni működésének sarokpontjait.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezek azok a mesterfogások, amelyekkel jó pálinkát főzhetünk

2017. november 02. 07:54
A vezéraromákban rejlenek azok a lényeges különbségek, amelyek a kisüsti és az úgynevezett tornyos eljárással készülő pálinkákat megkülönböztethetik. E komponenseket ugyanúgy befolyásolhatja az illékonyság, a megfelelő hely és mennyiség, mint a lepárlás körülményei. A legfontosabb tényező azonban a deflegmáció, amely részleges kondenzációt jelent. Ennek megfelelő beállításával mindkét módszerrel ugyanolyan ízű és illatú pálinkát készíthetünk ugyanabból a cefréből.

A szilícium szinte mindentől megóvja a növényeket

2016. augusztus 01. 08:04
A növényi szövetekben felhalmozódó szilícium enyhíti a stresszhatásokat és az aszály ellen is hatékony védelmet nyújthat.