Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021.

2021. március 08. 08:55
Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója. Miért került ez a téma a 2021-es ünnepségek középpontjába?
Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021.

Azért ez az idei téma, mert 2021-ben indul az ökoszisztémák helyreállításának évtizede, melyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogásra buzdítson a további pusztulás megelőzése és visszafordítása céljából, ezzel is segítve a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok elérését.

 

 

Nem kis feladatról van szó, mert mára a vizi és szárazföldi ökoszisztémák jelentős része károsodott. Az IPBES 2019-es jelentése szerint a földterületek 75%-a degradálódott, és ha a jelenlegi tendenciák folytatódnának, 2050-re ez az érték 95%-ra emelkedne. A degradáció már ma is 3.2 milliárd embert érint és a további növekedés százmilliókat kényszerítene otthonuk elhagyására és soha nem látott katasztrófákhoz vezetne.

Amíg a tengeri ökoszisztémák esetén a degradáció fő oka a túlhasználat, addig a szárazföldön és az édesvizi élőhelyeken a földhasználat változása okozta a legnagyobb károkat az elmúlt 50 évben. Erdők esetében ezt elsősorban a mezőgazdasági területek növekedése testesíti meg, jelentős szerepet játszva abban, hogy még az elmúlt tíz évben is, a csökkenés ütemének jelentős lassulása mellett, évi 4.7 millió hektár erdő (Magyarország összes erdejének 2,5-szerese) tűnt el évente a Föld felszínéről.

 

 

Van tehát min változtatni és van honnan felépülni, mert a jelenlegi helyzetben már nem elég a degradáció megállítása, a káros folyamatokat vissza kell fordítani, amíg még lehet. Az erdők szerepéről és hasznáról addig kell beszélnünk, amíg mindenki számára világos nem lesz, hogy 7,2 milliárd emberrel a Földön minden, a természettel kapcsolatos döntés egyúttal döntés a jövőről. Az Erdők Világnapja pedig ünnepi alkalom arra, hogy elmondhassuk mindenkinek, miért nincs jövő erdő nélkül. Éljünk vele!

Ehhez kíván támogatást nyújtani a FAO honlapja.

Szerző: Csóka Péter
Fotó és film: FAO
Forrás: OEE

Észrevétel:

 

Ha szabad megjegyezni, Európában, ezen belül Magyarországon azért nem így áll a helyzet. A FAO földünk összes erdejével foglalkozik, s e téren valóban vannak különböző problémák, így degradáció, káros folyamatok, pusztítás, a vízi és szárazföldi ökoszisztémák jelentős része károsodott, s tudjuk: szárazföldön és az édesvízi élőhelyeken a földhasználat változása okozta a legnagyobb károkat az elmúlt 50 évben.

Az ezzel kapcsolatban Magyarországon és általában az Európában megjelenő híradásban azért nagyon fontos megemlíteni, hogy mindez nem igaz Európában, ahol e folyamatok ellenkezője az igaz, az immár több mint egy évszázada érvényes tartamos (fenntartható) erdőgazdálkodási előírások (jogszabályok) és gyakorlat által.

Erről részletesen olvashatunk sok adattal itt: Európa erdeje egyre több, itt pedig közérthetőbben is elmagyarázzák ugyanezt: Európai Erdők állapota 2020 jelentés. A világ más részein pedig pl.: A globális erdőirtások legfőbb oka a marhatenyésztés. Tovább keresgélve persze a téma szakirodalma óriási Európára, annak országaira és föld más vidékeire vonatkozóan is.

Észrevétel: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

FAO fotópályázat az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából

FAO fotópályázat: Ünnepeljen egy fát, amely jobbá teszi közérzetét! A fotópályázat beküldési határideje: 2021. március 12. (FATÁJ 2021. 02. 16.)

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdőmesék

2020. február 17. 08:36
Ismerik Berecz Andrást, hallották már mesélni? Tudják, az a mosolygó bajuszú ember, pajzán villámokkal a szemében, aki keresztül-kasul bejárta az országot, határon innen és túl, hogy bölcs falusi öregektől összeszedje a legjobb történeteket. Mély és mulattató meséiket eltanulva az ő hangjukon, ám a saját esze járásával is megcsavarintva adja tovább.
 
 
 

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

2021. április 20. 08:13
Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.