Virágozni kezdett a banánliget Kaposváron

2020. június 19. 08:01
Mintegy 150 banánfa növekedik egy családi ház kertjében.

Cser Kaposvár délnyugati városrésze, családi házas övezet, ahol egy takaros porta kertjében banánliget ad árnyékot és hűst az ott élőknek a nyári hónapokban, írta a KaposvárMost.

Jelenleg mintegy 150 fa növekedik a banánligetben, ahol most az a legnagyobb öröm, hogy megjelent az első virág is az ültetvényen.

Termést is hoznak a fák, nem csupán virágoznak, de sajnos a mi éghajlatunkon már nem érnek be a gyümölcsök

– mondta a portálnak Pál Attila, az ültetvény tulajdonosa.

Fotó: Facebook/Pál Attila

Ez a növény egyébként egy normál fajta, amit beszerezhet bárki, ha elmegy egy nagyobb áruház kertészeti részlegére, ahol cserépben lehet kapni. A kaposvári kertben kisebb hajtások jelentek meg még 2012 körül az első fa alján, amit a gazda gyökérrel együtt leválasztott, és új helyre ültetett. Ezzel a “technikával” növekedett az állomány a most látható szintre.

Késő ősszel, amikor már kezd hűvösebbre fordulni az időjárás, körülbelül térd magasságig vissza szoktam vágni az összes növényt, ládákkal letakarom a töveket, majd beborítom először levelekkel, a tetejére pedig trágyával összekevert földet szórok, ez megvédi őket a hidegtől

– tájékoztatott Pál Attila.

Tavasszal aztán leszedi a borítást, meglazítja a földet. A leszedett borítás jó tápanyag is a növényeknek és kezdődik elölről a folyamat, melynek során minden évben néhány fával növekedik az állomány.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

2019. március 22. 07:41
Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Erdőmesék

2020. február 17. 08:36
Ismerik Berecz Andrást, hallották már mesélni? Tudják, az a mosolygó bajuszú ember, pajzán villámokkal a szemében, aki keresztül-kasul bejárta az országot, határon innen és túl, hogy bölcs falusi öregektől összeszedje a legjobb történeteket. Mély és mulattató meséiket eltanulva az ő hangjukon, ám a saját esze járásával is megcsavarintva adja tovább.