Nincs változás a zöldítés hazai előírásaiban az aszályhelyzet miatt

2018. augusztus 16. 12:21
Az Európa-szerte tapasztalható időjárási szélsőségek következtében az Európai Unió Bizottsága az aszály által nagymértékben sújtott tagországok kezdeményezésére júliusi döntése értelmében engedélyezi az érintett tagállamok gazdálkodói részére, hogy a zöldítési előírások közül két előírás esetében átmeneti felmentést kaphassanak azok teljesítése alól.

Tekintettel arra, hogy az érintett tagállamokban az aszály leginkább a takarmánybázist veszélyezteti, a felmentés lehetőséget ad arra, hogy a terménydiverzifikációs előírás és az EFA kötelezettség tekintetében figyelembe vett parlag területeket takarmánytermesztésbe vonhassák, pótolva így a hiányzó takarmánymennyiséget. A zöldítési előírások betartása alóli mentesülés tehát nem általános érvényű sem az előírások, sem az érintett tagállamok vonatkozásában.

Magyarországon eddig ilyen jellegű igény nem fogalmazódott meg, így agazdálkodóknak teljes mértékben be kell tartaniuk a hatályos 10/2015. (III.13.) FM rendeletben foglalt zöldítési előírásokat. Kiemelnénk ugyanakkor. hogy a parlagra vonatkozó kötelező pihentetési időszak hazánkban augusztus 31-ig tart.

A közvetlen- és vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozó előleg összegének megemelésére és előrehozására az eddig is alkalmazott, a tagállam kérésére engedélyezett szabályok vonatkoznak. A megemelt előlegfizetési szándékukat a tagállamoknak 2018. július 27-ig kellett bejelenteniük, melyet Magyarország megfelelő indokokkal alátámasztva meg is tett. Az emelt összegű előleg továbbra is 70% a közvetlen támogatások, illetve 85% a vidékfejlesztési intézkedések esetében, tehát nincs szó még további emelésről. Az előleg kifizetése a korábbi években megszokott gyakorlat szerint október 16. és november 30. között történik.

Mindezek mellett a Bizottság érzékeli az aszályhelyzet fokozódását, ezért a kedvezőtlen mezőgazdasági körülmények súlyosságára vonatkozó tagállami visszajelzések alapján mérlegeli, hogy szüksége-e további lépéseket tennie a helyzet kezelése érdekében.

További felvilágosítást, illetve kérdések esetén a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Ügyfélszolgálata, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai adnak tájékoztatást.

 

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

A fűszerpaprika, a bor és az őszibarack a délalföldi térség legértékesebb termékei

2017. november 20. 08:04
A fűszerpaprika, a bor és az őszibarack a délalföldi térség legértékesebb termékei közé tartoznak, termelésük és értékesítésük növelésében a minőség további javítását és fogyasztásuk népszerűsítését tartja a legfontosabb tényezőknek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

FM: a kormány biztosítja az Iskolatej Program finanszírozását

2016. szeptember 29. 07:57
Az Iskolatej Program folyamatosan működik, a kormány a program megemelkedett finanszírozási költségeit eddig is biztosította, és az idén is garantálja, hogy minden szerződött szállítás után járó támogatást kifizet - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásos válaszában.