Nőnapon csatlakozz egy szakszervezethez!

2022. március 08. 07:31
Az LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága az Európai Szakszervezeti Szövetség felhívásával összhangban március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából felhívást bocsátott ki "Nőnapon csatlakozz egy szakszervezethez!" címmel.
Nőnapon csatlakozz egy szakszervezethez!

Mindnyájan éreztük már, hogy a munkahelyünkön nem becsülnek meg minket. Hogy ugyanabban a beosztásban dolgozó, ugyanolyan végzettséggel és tapasztalattal rendelkező kollégánk többet keres, mint mi. Hogy a munkabérünk csak a kötelező mértékben emelkedik. Hogy nehézséget jelent a munka és magánélet összeegyeztetése főleg, ha hirtelen lebetegszik a gyermek, vagy idős és beteg hozzátartozónk ápolásra szorul. Az is előfordulhat, hogy hibázunk a munkánk során és nem tudjuk, kitől kérhetünk segítséget, ha gondatlanul kárt okoztunk….

Ha Te is egyedül érzed magad a munkahelyi problémáiddal, itt az idő!

Nőnapon csatlakozz egy szakszervezethez!

Hogy miért? Azért mert……

·        A szakszervezetek kollektív tárgyalásokat folytatnak a jobb munkakörülmények, a munkabérek és egyéb béren kívüli juttatások emelése érdekében. Ágazati és országos szinten folytatunk egyeztetéseket a munka világát befolyásoló szabályokról.

·        A szakszervezetek a védőháló a munkahelyeken, ha segítségre van szükséged, legyen szó munkaszerződés-módosításról, írásbeli figyelmeztetésről, vagy éppen a kártérítési felelőségedről.

·        Tapasztalatból (és tanulmányokból) tudjuk, hogy azokon a munkahelyeken, ahol működik szakszervezet alacsonyabb, vagy nem is fordul elő a férfiak és nők közötti bérkülönbség.

·        Kiállunk az olyan, hazai és nemzetközi jogszabályok elfogadása mellett, amelyek célja a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolása, éppen ezért kiemelten fontosnak tartjuk az Európai Unió 2019/1158 számú irányelvét, amelynek célja a szülők és a gondozók körében a munka és a magánélet közötti egyensúly javítása; támogatjuk az Unió bértranszparencia irányelv-tervezetének az elfogadását, amely nagyban hozzájárulhat a nemek közötti bérszakadék csökkentéséhez; szorgalmazzuk Magyarország mielőbbi csatlakozását a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet munkahelyi erőszak és zaklatás visszaszorítását célzó C190 számú egyezményéhez és az ezt kiegészítő R206 számú ajánlás ratifikálását.

Az ország bármely pontján számíthatsz régiós kollégáink segítségére!

Merj lépni, tedd jobb hellyé a munkahelyed!

 

Szabó-Zsura Brigitta az esélyegyenlőségi bizottság vezetője

(Az Európai Szakszervezeti Szövetség plakátjának a felirata: Szerveződj a jobb szerződésért!)

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

EVDSZ műhelymunka a tagszervezésről

2021. május 21. 09:31
2021. május 19-én az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége online szakszervezeti rendezvényt tartott a tagszervezésről és a tagmegtartásról. 

Túlélés és szellemi fejlődés válság idején

2020. április 17. 08:22
Mihez kezdjünk, ha minden bizonytalan körülöttünk? Hogyan bánjunk a neten ránk zúduló koronavírus-hírekkel? És a hiperpozitív vagy hipernegatív ismerősökkel? Győri-Nádai Réka a koronavírus-helyzetben otthon ülő dolgozóknak ad tippeket a HR Blogon.