Nyílik az olló a nyugdíjasok és az aktívak jövedelme között

2017. május 31. 08:32
2017. május 24-én a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával „Meddig nyílik az olló az olló a nyugdíjasok és az aktívak jövedelmei között” címmel szakmai konferenciát szervezett a LIGA Szakszervezetek székházában.

A téma felvetője a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága volt, akik azt tapasztalják, hogy a világgazdasági válságot követő, nyugdíjasokat érintő megszorító intézkedések a válság elmúltával is érvényben vannak, miközben a kiskereskedelmi fogyasztás évek óta növekszik és az utóbbi évek reálbér, reáljövedelem növekedése jóval 5% fölött alakul, miközben a nyugdíjak csak az inflációt követik. A nyugdíjasok és az aktívak jövedelme közötti olló nyílása 2017-ban tovább folytatódik, ezért a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága számára fontos volt, hogy erre a problémára ráirányítsa a szakszervezeti konföderációk nyugdíjas tagozatai, a nyugdíjas érdekképviseletet ellátó szervezetek, a döntéshozók és a közvélemény figyelmét, valamint megalapozzon egy szorosabb együttműködést a hatékonyabb nyugdíjas érdekérvényesítés lehetősége érdekében.

A rendezvényt Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke nyitotta meg, aki bevezetőjében kiemelte a 2017-es sikeres béremeléseket és annak fontosságát, hogy a nyugdíj minden generáció közös érdeke és felelőssége. A LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága részéről Bálint Zoltán köszöntötte a résztvevőket.

A szakmai felvezetőjében Rakóczki Lajos, a LIGA Nyugdíjas Bizottságának tagja ismertette a mai nyugdíjrendszer problémáinak kérdésköreit. Az bérek és a nyugdíjak közötti olló további nyílására a svájci indexálás visszaállítását tartaná az egyik legjobb lépésnek a LIGA Nyugdíjas Bizottsága, s amellett, hogy a bérek növekedése üdvözletes szakszervezetei eredmény, a Nyugdíjas Bizottságnak fenntartásai vannak a járulékcsökkentéssel kapcsolatosan, mely esetleg veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

Az első szakmai blokk második felében Dr. Kovács Erzsébet a Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora „A nyugdíj minden generáció közös érdeke” címmel tartott előadást, melyben számos szempontból megvilágította a nyugdíjparamétereket. Szó esett többek között a különböző nyugdíjpillérek szerepéről és az előgondoskodás fontosságáról, melyet egyre inkább igazolnak a demográfiai mutatók. Magyarországon ma a várható élettartam nőknél 78, férfiaknál 71 év, a születéskor várható élettartam 3 évente 1-1 évet nő átlagosan a világban. Nemzetközi összehasonlításban kiderült, hogy Európában a magyar dolgozóknál átlagosan 32,6 év telik a nyugdíjjárulék befizetésével, hasonlatosan a belgákkal, görögökkel és bolgárokkal, míg például a németek, britek, hollandok, dánok és svédek 38 évnél több időt töltenek nyugdíjjárulék befizetőként. Magyarországon a nyugdíjba vonulási korcentrum alig 60 év, a 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonuló nők száma évi kb. 180 ezer főre tehető, ami a nyugdíjkassza 7,5%-os kiadását jelenti.

A jelenlévők európai példákon keresztül részletes betekintést kaphattak abba, hogy milyen elveken és milyen elemekkel lehet egy fenntartható, megfelelő és mindeközben arányos/ méltányos nyugdíjrendszert kialakítani. Ami a nyugdíj összegét illeti, a helyettesítési ráta (nyugdíj/ utolsó bér) átlaga EU-s szinten 57%, Magyarországon ez 67%, a legmagasabb a helyettesítési rátával Európában 80%-kal Luxemburg vezet és a nyugdíjasokat szegénységbe taszító országoknál a legalacsonyabbak pl. Írország 38%-kal, de a bolgároknál és a horvátoknál is mindössze 40%-át éri el a kifizetett nyugdíj az utolsó bérnek.

A rendezvény délutáni program keretein belül egy panelbeszélgetésre került sor, mely célja, hogy megalapozzon egy szorosabb együttműködést a hatékonyabb nyugdíjas érdekérvényesítés lehetősége érdekében. A beszélgetésben részt vettek Dr. Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének elnöke, Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnöke, Tóth Mihály, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nyugdíjas Választmányának elnöke, Dr. Mayer Lajos, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Nyugdíjas Választmányának elnöke, valamint a LIGA Szakszervezetek Nyugdíjas Bizottsága részéről Bálint Zoltán.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból

2016. október 10. 08:31
Tejnélküli és vegán felirattal ellátott bio rizstejes csokoládét vontak ki a forgalomból megtévesztő jelölés miatt. A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt. A csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos.

Magyar élelmiszercirkusz: itt az újabb meglepetés!

2017. február 21. 08:09
Több mint két éve, 2014 végén készült az a botrányt kavaró felmérés, amely 24 különböző termék osztrák és magyar piacon kapható változatát hasonlította össze egymással. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát.