Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

2020. július 10. 07:48
Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb
Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,7 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 11,1 százalékkal – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.

Ha tételenként nézzük az árak változását, akkor a friss hazai gyümölcsök és a déligyümölcsök ára 40 százalékkal emelkedett egy év alatt. A párizsi felvágott és a kolbász 21 százalékkal, a sertéshús 17 százalékkal, a sertészsiradék, a szalonna és a cukor 14-14 százalékkal lett drágább. A hús- és halkészítmények, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategória átlagosan 13-13 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 11 százalékkal, míg a húskonzerv 10 százalékkal került többe.

Ezzel szemben a burgonya ára külön nézve 5,8 százalékkal csökkent. Az édesipari lisztesáru pedig 2,4 százalékkal lett olcsóbb. A bolti kávé és a margarin ár fél-fél százalékkal mérséklődött. A dió, a mák és a mogyoró együttesen számolt átlagára 0,2 százalékkal, míg a vajé és a vajkrémé 0,1 százalékkal csúszott lejjebb. A gyümölcs- és zöldséglé, illetve a száraztészta KSH által számított átlagos ár nem változott az elmúlt egy évben.

Egy hónap alatt az élelmiszerek ára általában 0,6 százalékkal csökkent, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs ) 3,2 százalékkal, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb.

A járműüzemanyagok ára ugyanakkor 11,6 százalékkal csökkent.

Összességében júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

A júniusi adattal megtört az infláció négy hónapja tartó lassuló trendje, miután májusban az éves infláció alacsonyabb, 2,2 százalék volt.

Májushoz képest a fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, csakúgy, mint egy hónappal korábban.

Az első féléves infláció 3,4 százalékos volt, a maginfláció 4 százalék maradt – közölte a KSH.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

A magas minőséget képviselik a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer termékei

2019. december 05. 13:28
A magyar kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít az élelmiszerek minőségére és biztonságára. 2017-ben például életbe lépett a ”20 pontos akciótervként” ismert határozat, melynek egyik sarokköve az élelmiszerek minőségének növelése és a vásárlói tudatosság fejlesztése. 2019-ben pedig létrehoztuk a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert, mely mögött hatósági tanúsítás áll és minőséget garantál a vásárlóknak – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Siófokon tartott Agrárszektor konferencián.
 

Ezeket a növényeket ültesd, ha folyamatosan szüretelni akarsz

2019. április 15. 07:52
Akárhányszor csipegethetjük, újra és újra megújulnak. Melyek ezek a szupernövények?