Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

2020. július 10. 07:48
Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb
Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,7 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 11,1 százalékkal – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.

Ha tételenként nézzük az árak változását, akkor a friss hazai gyümölcsök és a déligyümölcsök ára 40 százalékkal emelkedett egy év alatt. A párizsi felvágott és a kolbász 21 százalékkal, a sertéshús 17 százalékkal, a sertészsiradék, a szalonna és a cukor 14-14 százalékkal lett drágább. A hús- és halkészítmények, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategória átlagosan 13-13 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 11 százalékkal, míg a húskonzerv 10 százalékkal került többe.

Ezzel szemben a burgonya ára külön nézve 5,8 százalékkal csökkent. Az édesipari lisztesáru pedig 2,4 százalékkal lett olcsóbb. A bolti kávé és a margarin ár fél-fél százalékkal mérséklődött. A dió, a mák és a mogyoró együttesen számolt átlagára 0,2 százalékkal, míg a vajé és a vajkrémé 0,1 százalékkal csúszott lejjebb. A gyümölcs- és zöldséglé, illetve a száraztészta KSH által számított átlagos ár nem változott az elmúlt egy évben.

Egy hónap alatt az élelmiszerek ára általában 0,6 százalékkal csökkent, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs ) 3,2 százalékkal, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb.

A járműüzemanyagok ára ugyanakkor 11,6 százalékkal csökkent.

Összességében júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

A júniusi adattal megtört az infláció négy hónapja tartó lassuló trendje, miután májusban az éves infláció alacsonyabb, 2,2 százalék volt.

Májushoz képest a fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, csakúgy, mint egy hónappal korábban.

Az első féléves infláció 3,4 százalékos volt, a maginfláció 4 százalék maradt – közölte a KSH.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyszabású kampánnyal népszerűsítik a tejfogyasztást Magyarországon

2020. május 29. 06:39
Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indít. A június 18-ig tartó promóció fő célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetése, kiemelve azok pozitív élettani hatásait.

Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

2019. április 17. 07:19
A foszlós, fonott kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig kihagyhatatlan reggeli fogás.