Nyolcvanezer munkavállalót érinthet negatívan az orosz-ukrán háború

2022. március 01. 09:10
Az Oroszországba vagy Ukrajnába exportáló cégek több mint 30 ezer embert foglalkoztatnak, míg az onnan importálók közel 50 ezer főt.
Nyolcvanezer munkavállalót érinthet negatívan az orosz-ukrán háború

Több mint 80 ezer  munkavállalót érinthet negatívan az Ukrajnában kirobbant katonai konfliktus, és több mint 1200-1300 milliárd forintnyi import és export kerülhet veszélybe az instabil állapot következtében.

Az Opten adatbázisa alapján mintegy 4000 ukrán és több, mint 700 orosz tulajdoni érdekeltségű cég működik ma Magyarországon, amelyek 200 milliárd forintot is meghaladó árbevételt realizáltak az utolsó elérhető pénzügyi adatok alapján. Az általuk foglalkoztatott munkavállalók száma mintegy 4000 fő.

„Sajnos azonban a következmények ennél lényegesen tágabb körre hathatnak ki" – véli Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. 

Az Oroszországba vagy Ukrajnába exportáló cégek ugynais több mint 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, míg az onnan importálók közel 50 ezret. És bár a leginkább érintett ágazat a feldolgozóipar, a kereskedelemnek is jelentős szerep jut ezen cégek között.

A körvonalazódó nemzetközi szankciók ebben a cégkörben okozhatják hazánkban a legnagyobb károkat. 2014 júliusában és szeptemberében már több ágazat kapcsán vezettek be szankciókat az Oroszországgal való kereskedelem területén, akkor az import közel felére, míg az export mintegy 40%-kal esett vissza orosz viszonylatban.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az állások megtartása járvány idején – a munkajogász szemével

2020. május 11. 07:48
A pandémia második hónapja is számos tanulságos és megdöbbentő jogesettel szolgál a munkajog iránt érdeklődők számára. Kezdetben jellemzően a vírusfertőzéssel kapcsolatos társadalombiztosítási és munkavédelmi kérdések merültek fel. Ezeket azonban egyre gyorsuló ütemben váltottak fel a munkáltatás nehézségeivel, a csökkenő munkaidővel és a munkahelyek megszűnésével kapcsolatos jogi aggályok.