Nyolcvanezer munkavállalót érinthet negatívan az orosz-ukrán háború

2022. március 01. 09:10
Az Oroszországba vagy Ukrajnába exportáló cégek több mint 30 ezer embert foglalkoztatnak, míg az onnan importálók közel 50 ezer főt.
Nyolcvanezer munkavállalót érinthet negatívan az orosz-ukrán háború

Több mint 80 ezer  munkavállalót érinthet negatívan az Ukrajnában kirobbant katonai konfliktus, és több mint 1200-1300 milliárd forintnyi import és export kerülhet veszélybe az instabil állapot következtében.

Az Opten adatbázisa alapján mintegy 4000 ukrán és több, mint 700 orosz tulajdoni érdekeltségű cég működik ma Magyarországon, amelyek 200 milliárd forintot is meghaladó árbevételt realizáltak az utolsó elérhető pénzügyi adatok alapján. Az általuk foglalkoztatott munkavállalók száma mintegy 4000 fő.

„Sajnos azonban a következmények ennél lényegesen tágabb körre hathatnak ki" – véli Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. 

Az Oroszországba vagy Ukrajnába exportáló cégek ugynais több mint 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, míg az onnan importálók közel 50 ezret. És bár a leginkább érintett ágazat a feldolgozóipar, a kereskedelemnek is jelentős szerep jut ezen cégek között.

A körvonalazódó nemzetközi szankciók ebben a cégkörben okozhatják hazánkban a legnagyobb károkat. 2014 júliusában és szeptemberében már több ágazat kapcsán vezettek be szankciókat az Oroszországgal való kereskedelem területén, akkor az import közel felére, míg az export mintegy 40%-kal esett vissza orosz viszonylatban.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszólalt a kormány a szép csendben eldöntött óriási munkaügyi módosításról

2020. április 14. 07:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelésének lehetőségével a kormány a munkaszervezést igyekezett rugalmasabbá tenni.

Mit tanultak a vezetők a vírushelyzetből? - itt a friss kutatás

2020. július 20. 07:45
Gyorsaság, rugalmasság, változáskezelés, őszinte kommunikáció - ezek lettek a vezetői sztárkompetenciák az új koronavírus idején. A vezetők általában a korábbinál közel 20 százalékkal dolgoztak többet, de volt, aki duplaannyit teljesített - derül ki a WIFI Hungária trénercég 150 közép- és felsővezető körében májusban és júniusban végzett kutatásából, melyet először mi közlünk.