Palkovics Imre: Fontos keretet ad a bértárgyalásoknak az uniós minimálbéres javaslat

2022. július 19. 08:42
Kedden megkezdődnek az egyeztetések
Palkovics Imre: Fontos keretet ad a bértárgyalásoknak az uniós minimálbéres javaslat

Inflációkövető béremelést szeretnének a szakszervezetek a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre szerint. Az Infostart cikke.


Mint azt az Infostart is megírta, kedden megkezdődnek az egyeztetések a 2023-ban várható minimálbérről és a béremelés mértékéről.

Palkovics Imre az InfoRádiónak kifejtette: az idei tárgyalásnak nagyon fontos keretet ad az Európai Unióban előkészületben lévő, az uniós minimálbérről szóló irányelvtervezet, amellyel kapcsolatban a magyar kormány is kikérte már a szociális partnerek véleményét.

Szakszervezeti oldalról egy metodikát javasolnak a minimálbér megállapítására, amely az inflációt, a termelékenységet, a gazdasági növekedést, a foglalkoztatást, a munkavállalók megélhetési költségeinek alakulását veszi alapul – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A metodika elsődleges szempontja – amit az irányelv is tartalmaz –, hogy egyfajta összehasonlítás legyen a meglévő minimálbérszintek, az átlag, valamint a medián keresetek között. A metodika meghatározásának része, hogy időben megkezdődjenek a tárgyalások, hogy jövőre "emelt", vagy "változtatott mértékű" minimálbérben részesülhessenek a dolgozók.

Az infláció tetőzése valamikor az ősz folyamán várható, és mértéke jóval jelentősebb, mint a korábbi években volt. Palkovics Imre szerint nagyon fontos adat az infláció, azon belül is az élelmiszer, valamint az üzemanyag és az energiaköltségek hányada, emellett a gazdasági növekedés is fontos kiindulópont. Lényeges, hogy a munkavállalók megélhetése ne legyen rosszabb a mostani évnél, ezért az infláció követését kérik a szakszervezetek. Mint mondta:

"figyelembe veszik a vállalkozások jövedelemtermelő képességét, és átlagosan a magyar gazdaság növekedésének, hozzáadottérték-teremtésének a mértékét.
Ezekből egy alkufolyamat kapcsán ki lehet hozni a béremelést".

Inforádió élő adás - Kattintson ide, hallgassa most!
A szövetség elnöke szerint a munkáltatók most nyilván azt mondják, hogy ne legyen béremelés, mert egy óriási európai- és világgazdasági válság közeledik, de szerinte "ők mindig így indítanak, a legjobb időszakokban is".

Palkovics Imre hozzátette, hogy nincs konkrét szám egyelőre a béremelésekre, de az infláció mértéke nagyjából tíz százalék fölött van, és a munkavállalók törekvése, hogy az elért életszínvonalukat továbbra is meg tudják tartani.

 

Forrás: Infostart / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Kisgyermekes munkavállalók munkaidőbeosztása: így alakíthatja a munkáltató

2022. augusztus 10. 07:35
Kisgyermekes munkavállaló jelezte a munkáltatójának, hogy részmunkaidőben szeretne visszamenni dolgozni. Milyen keretek között alakíthatja szabadon a munkaidejét a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária szakértőnk válaszolt

Figyelj oda a legjobb embereidre! A túlélést is jelenthetik

2020. július 13. 07:38
Akad vezető, aki a koronavírus okozta új helyzetben máris váltott. Fenyegető hangnemmel, rosszabb feltételekkel akarja rövid pórázon tartani az újra kiszolgáltatottnak hitt alkalmazottakat. Lehet, hogy ideig hatásos, hosszabb távon biztosan öngól. Kristóf Györgyi írása a jó munkatársak megtartásáról.