Nyugdíjasnak mennyi bért kell fizetni?

2018. január 22. 08:59
Teljes jogú nyugdíjas munkavállalónak az adott munkakör betöltése esetén kötelező-e legalább a garantált bérminimumot fizetni, vagy annál kisebb összegben is meg lehet vele állapodni? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.
 

Munkaviszonyban az alapvető jogokat és kötelezettségeket a felek a munkaszerződésben rögzítik. A feleknek azonban nincsen teljes szabadsága a tekintetben, hogy a jogviszony tartalmát meghatározzák. A munkaszerződés ugyanis nem térhet el a munkavállaló hátrányára a munkaviszonyra vonatkozó szabálytól, benne a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvénytől (Mt.).

Az Mt. 136. paragrafusának (1) bekezdése szerint alapbérként legalább a 153. paragrafus (1) bekezdése szerinti minimális munkabért kell meghatározni. Az Mt. 153. paragrafusa pedig a minimálbérnek két szintjét különbözteti meg: a minimálbért és a garantált bérminimumot. Előbbit minden esetben meg kell fizetni, utóbbi pedig akkor jár, ha a munkavállaló olyan munkakörben dolgozik, melyhez legalább középfokú szakképesítési követelmény kapcsolódik, feltéve, hogy ezzel a szakirányú szakképesítéssel a munkavállaló rendelkezik is.

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum szabályai alól nyugdíjas munkavállaló esetében sincs kivétel. Megbízási jogviszonyban nem kell minimálbért fizetni, abban azonban nem lehet munkaviszonyra jellemző munkát végezni.

Csökkenhet arányosan a díjazás mértéke részmunkaidős foglalkoztatás esetén is, amennyiben a munkavállaló ténylegesen is csak részmunkaidőben dolgozik.

A munka minimális díjazásának szabályait a munkaügyi felügyelet vizsgálja.

 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Így fest, amikor százezernyi darumadár ébred a Hortobágyon

2018. november 06. 09:06
Mint arról korábban beszámoltunk, idén soha nem látott példányszámú, 160 ezer daru érkezett a Hortobágyra. Bár a számuk mostanra már százezer alá csökkent, Szilágyi Attila természetvédelmi őrnek kamerájával még sikerült megörökítenie a hatalmas tömeget.

Ígéretes lehetőségek a magyar-japán élelmiszeripari termékek kereskedelme terén

2016. március 03. 12:48
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter munkaebéd keretében egyeztetett Koszuge Dzsunicsi japán nagykövettel kedden, Budapesten. A találkozónak a közelgő tokiói miniszteri látogatás adott apropót, amely kapcsán a felek áttekintették a két ország agrár-élelmiszeripari kereskedelmének legfontosabb pontjait.