Ökológiai és kulturális hét a Balatonon

2023. augusztus 10. 16:04
A balatoni régió ökológiai kihívásait szemléltető, ízletes ételeket és italokat mutat be a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét augusztus 19. és 27. között számos balatoni településen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat keretében.
Ökológiai és kulturális hét a Balatonon
A VEB2023 EKF program és a PAD Alapítvány kezdeményezéséhez neves helyi vendéglátók csatlakoztak és a szabadonbalaton csapatával együttműködve különleges étel- és italkóstolókkal, valamint számos egyéb programmal készülnek - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
 
Közleményük szerint a Balatorium menüt augusztus 19-én egész nap kóstolhatják az érdeklődők.
 
A kezdeményezésben részt vesz a balatonszemesi Kistücsök étterem, a balatonakarattyai The Rusty Coffee Box kávézó, a vászolyi Zománc Bisztrócska, Kánya Zoli halsütője Balatonszepezdről, a Kaktusz büfé Csopakról, a Balatonalmádi Constans Random Café, a balatonmáriafürdői Lángos World, az Örvényes Beach büfé és Salföldi Bánya is.
A vendéglátóhelyek ökológiai folyamatokat és kihívásokat szemléltető balatoni ételeket és italokat kínálnak a menükben, és lesznek sokak számára ismeretlen, de a térségben termő alapanyagok is.
 
Így kóstolható majd sulyomshot és abáltsulyom-desszert, hínaras és egyéb vízinövényes, iszapos lángos és keksz, emberek számára készített bojlifalatok, algás Balaton ital, kávé és jégkása, de "fáslegelő ital" is.
 
Mint a szervezők hangsúlyozzák, a felhasznált alapanyagok minden esetben megfelelően előkészített és feldolgozott, emberi fogyasztásra alkalmas formában kerülnek a kóstolókba.
 
A fogásokat kísérő beszélgetések során a vendéglátóhelyek egy részében a Balatorium projekt munkatársai a tó problémáira, az ökológiai egyensúly fontosságára hívják fel a figyelmet.
 
Szintén augusztus 19-én a Balaton hangjaiból készült dalokat játszik majd Deva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi a Salföldi Bányában.
A programsorozathoz csatlakozva augusztus 25-én megnyitja kapuit a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is.
 
Az ökológiai és kulturális hét fő eseményén augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon is számtalan programon vehetnek részt az érdeklődők. A workshopok, előadások, tájbejárások és kiállítások célja ebben az esetben is a Balaton törékeny ökoszisztémájának bemutatása - emeli ki a közlemény.
A Balatorium Menüről, az akcióban részt vevő helyekről, valamint az ökológiai és kulturális hét további programjairól a Balatorium.hu, a Facebook.com/Balatorium és a Facebook.com/szabadonbalaton oldalon találhatnak pontos információt az érdeklődők.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Még idén megvalósulhat a pécsi Misina fejlesztése

2023. február 22. 11:05
Még idén megvalósulhat a pécsi tv-torony környezetének fejlesztése egy önrészt nem igénylő, 1,2 milliárd forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően. A beruházással kapcsolatos támogatási szerződés megkötéséről a kedden ülésező közgyűlés döntött.
Az önkormányzat korábban online felmérésen kérte ki a helyiek véleményét arról, hogy milyen funkcióval töltsék meg a város felett magasodó 535 méteres hegy, a Misina csúcsán lévő torony leromlott állapotban lévő környezetét, miután az előző városvezetés idején európai uniós forrást nyert a terület fejlesztésére önkormányzat. A szavazás honlapja szerint a legtöbb voks a természetjárók és a sportolni vágyók igényeit szolgáló mozgás- és túraközpont létrehozására érkezett.
 

Kulturális turisztikai fejlesztés Pásztó történelmi városközpontjában

2023. február 03. 15:50
A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés valósul meg a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városmagban található középkori hangulatú "Romkert" területén. A Pásztó – Zsigmond király városa című projekt várhatóan júliusra fejeződik be.
Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak, a projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni a városi ranghoz méltó programokkal és élményekkel.