Olcsóbb így építkezni?

2023. július 05. 10:07
Az AgroTime stábja Oszkóra látogatott, ahol Bányavölgyi Donáta műsorvezető a Naturarch Csoport és a Hegypásztor Kör közreműködésével megismerkedett a hagyományos népi házépítés alapanyagival, metódusaival.
Olcsóbb így építkezni?
Bihari Ádám, a Naturarch Csoport okleveles építésze egy boronafalú ház faszerkezetében található réseknek a betömítését mutatta be szalmával kevert sár segítségével. Az eljárással a falszerkezet homogén lesz, és száradás után könnyebb szigetelni. A szakember szerint a népi hagyományból átvett természetes alapanyagokból készült házak sokkal egészségesebbek az emberre, az alapanyagok nincsenek közvetlen vagy közvetett hatással az építőkre vagy a házban lakókra, nem úgy, mint a mesterséges alapanyagokból épült házaknál, amelyek falából az ember egészségére káros, úgynevezett illékony szerves vegyületek párolognak ki a falakból.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
A természetes házak elkészíttetése még a „szokásos” házépítési áraknál is drágább, ugyanis ez esetben nemcsak az alapanyagot, hanem a többszörös munkaórát és a szaktudást kell megfizetnie a megrendelőnek.
 
Ha saját magunk állunk neki egy természetes ház elkészítésének, a természetes alapanyagok olcsóbbak, és munkásokat sem kell megfizetni, ellenben rengeteg idő és munkaórát jelent a ház tulajdonosának.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke éppen ennek érdekében alapította meg 1985-ben oszkói fiatalokkal a szervezetet, hogy az idelátogatók táborok keretében workshopon tanulják a természetes, népi házak elkészítésének fortélyait, és alkalmazhassák később saját házuk kivitelezésében. A táborban a kézi aratástól kezdve a zsúpkészítésig, sártapasztásig sok mindent el lehet sajátítani. Szóval, akinek ilyen jellegű ambíciói vannak, keressék fel bátran a Hegypásztor Kört, szívesen megmutatják a népi építészet hagyományos formáit.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 
videó:

https://www.youtube.com/watch?v=igcFrTvdbSQ&t=336s

Kapcsolódó cikkek

A versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak

2023. augusztus 14. 14:22
-jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.
 
A tárcavezető kitért arra, hogy a versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak. Nagy István szerint a kormányzat elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít.

Élesen bírálják a tervezetet

2023. május 22. 12:53
Forró téma a zöldség-gyümölcsök csomagolása az utóbbi időben. A fogyasztói igényekre hivatkozva és környezetvédelmi megfontolásból sokan támadják különösen a műanyag csomagolóanyagokat, az EU pedig szigorú szabályozást tervez a hulladék csökkentése érdekében.
Az egy év múlva bevezetendő szabályozást szakmai körökben nem tartják elég átgondoltnak, és a műanyagok száműzésének terve is több kérdést fölvet. Közben egyre több természetes anyagot vonnak be a csomagolóanyagok gyártásába, az eredményekről megoszlanak a vélemények.