Olcsóbb így építkezni?

2023. július 05. 10:07
Az AgroTime stábja Oszkóra látogatott, ahol Bányavölgyi Donáta műsorvezető a Naturarch Csoport és a Hegypásztor Kör közreműködésével megismerkedett a hagyományos népi házépítés alapanyagival, metódusaival.
Olcsóbb így építkezni?
Bihari Ádám, a Naturarch Csoport okleveles építésze egy boronafalú ház faszerkezetében található réseknek a betömítését mutatta be szalmával kevert sár segítségével. Az eljárással a falszerkezet homogén lesz, és száradás után könnyebb szigetelni. A szakember szerint a népi hagyományból átvett természetes alapanyagokból készült házak sokkal egészségesebbek az emberre, az alapanyagok nincsenek közvetlen vagy közvetett hatással az építőkre vagy a házban lakókra, nem úgy, mint a mesterséges alapanyagokból épült házaknál, amelyek falából az ember egészségére káros, úgynevezett illékony szerves vegyületek párolognak ki a falakból.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
A természetes házak elkészíttetése még a „szokásos” házépítési áraknál is drágább, ugyanis ez esetben nemcsak az alapanyagot, hanem a többszörös munkaórát és a szaktudást kell megfizetnie a megrendelőnek.
 
Ha saját magunk állunk neki egy természetes ház elkészítésének, a természetes alapanyagok olcsóbbak, és munkásokat sem kell megfizetni, ellenben rengeteg idő és munkaórát jelent a ház tulajdonosának.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
Kovács István, a Hegypásztor Kör elnöke éppen ennek érdekében alapította meg 1985-ben oszkói fiatalokkal a szervezetet, hogy az idelátogatók táborok keretében workshopon tanulják a természetes, népi házak elkészítésének fortélyait, és alkalmazhassák később saját házuk kivitelezésében. A táborban a kézi aratástól kezdve a zsúpkészítésig, sártapasztásig sok mindent el lehet sajátítani. Szóval, akinek ilyen jellegű ambíciói vannak, keressék fel bátran a Hegypásztor Kört, szívesen megmutatják a népi építészet hagyományos formáit.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 
videó:

https://www.youtube.com/watch?v=igcFrTvdbSQ&t=336s

Kapcsolódó cikkek

Idén is hirdet hungarikum-pályázatokat az Agrárminisztérium

2024. április 15. 16:33
Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Jelentősen csökken a földgáz ára, megérezheti a pénztárcánk

2022. november 14. 11:23
Az egyik legnagyobb befektetési bankház, a Goldman Sachs előrejelzése szerint az európai határidős földgázárak harminc százalékkal csökkenhetnek a következő hónapokban. Amennyiben tartósan esnek a tőzsdei árak, azt a magyarok pénztárcája is megérezheti.