Online felület nyílt a Közös Agrárpolitika véleményezésére

2017. február 07. 08:04
Még csak a harmadik éve, hogy az új KAP rögös útját tapossuk, és máris itt az újabb reform. Az Európai Bizottság február 2-ától 12 héten keresztül egy online kérdőíves felületen várja a gazdálkodók, az érdekvédelmi és szakmai szervezetek, valamint más intézmények véleményét a jelenlegi Közös Agrárpolitikáról.

Legutóbb, 2016 tavaszán nyílt lehetőség hasonló véleménynyilvánításra, akkor a KAP egy problémás részterülete, a zöldítés került górcső alá. Most az egész szakpolitikával kapcsolatban fejthetik ki véleményüket az érintettek. A válaszok alapján a Bizottság várhatóan ősszel alakítja ki a 2020 utáni új KAP-ot szabályozó alapelveket.

Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa a „Közös Agrárpolitika modernizálása és egyszerűsítése” címmel 2017. február 2-án sajtótájékoztató keretében nyitotta meg azt az online felületet, amelyen társadalmi véleményezésre bocsátja a jelenlegi Közös Agrárpolitikát, és várja az ágazati szereplők észrevételeit. Több ízben, szinte minden lehetséges fórumon hangot adtak már a gazdálkodók, a tagállamok és érdekszervezetek is csalódottságuknak, miszerint a legutóbbi reformmal sokkal bonyolultabbá és nehezen érthetővé vált a szabályozás. A Bizottság elnökének kérésére azóta számtalan egyszerűsítési terv látott napvilágot, amelyek a jelenlegi költségvetési periódus alatt igyekeznek valamelyest enyhíteni a gazdák helyzetén, többek között a zöldítés szabályainak egyszerűsítésével.

A folyamat azonban 2020 után, vagyis a mostani hétéves költségvetési periódus végeztével járhat valódi eredménnyel, ekkortól lehetséges ugyanis a KAP gyökeres átalakítása, vagyis egy újabb KAP reform. Addig csak apróbb kiigazításokról beszélhetünk.

De hogy milyen irányt vesz majd az újabb reform, azt egyelőre csak találgatni lehet. Mindenesetre az biztos, hogy a bizottsági honlapon napokban közreadott kérdőív eredményét is figyelembe veszik majd az új keretek felállításakor. A kérdőív éppen ezért a KAP szinte minden részletére kiterjed, így egyaránt megtalálhatóak benne a jelenlegi rendszer problémáit, a KAP által teremtett hozzáadott értékeket, a jövő agrárpolitikája által kezelendő kihívásokat, valamint a KAP által elérni kívánt célokat érintő felvetések.

A nyilvános konzultáció során összesen 34 kiegészítendő és eldöntendő kérdésen keresztül fogadják az újabb reformhoz szükséges javaslatokat, valamint a kérdőívhez egy maximum 5 oldalas pozíciós dokumentum csatolható. Az eredményeket várhatóan 2017 nyarán mutatja be az Európai Bizottság úgynevezett „fehér papírként”, és a benne foglaltak mentén alkotják majd meg az új KAP-rendeleteket a következő években. A „fehér papír” elkészítéséhez a konzultáció során beérkezett véleményeken túl felhasználják többek között a zöldítés 2016-os nyilvános véleményezése és felülvizsgálata során tett észrevételeket is.

A várható menetrend szerint előreláthatóan 2017 végén az Európai Bizottság megalkotja a KAP-ra vonatkozó konkrét jogszabályi javaslatait, amelyről 2018-ban intézményi vita keretében dönt majd az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament. A folyamat során 2018 végére, 2019 elejére várható a végleges KAP-rendeletek megjelenése, amely a 2020 utáni agrárpolitika kereteit meghatározza majd.

Mindenkit bíztatok a kérdőív kitöltésére, hiszen ez az első lépcsőfoka és az alapja a KAP modernizálásának, amelyre a jövőben megjelenő javaslatok építkezhetnek.

Az online kérdőíves felület, amelyen keresztül május 2-áig várják a véleményeket, itt érhető el (hamarosan magyar nyelven is).

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Az EU mezőgazdasági miniszterei az EU Közös Agrárpolitikájának 2020 utáni jövőjéről tanácskoztak

2016. november 17. 08:14
Magyarország elkötelezett abban, hogy 2020 után is erős, versenyképes és ambiciózus Közös Agrárpolitika (KAP) biztosítsa az európai, így a magyar gazdák boldogulását – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a brüsszeli tanácskozást követően.
 

Nemcsak mi emberek, a mezei nyulak is válogatnak, ha ételről van szó

2017. március 27. 08:29
Érdekes jelenség történt a télen egy almás kertben. A jelenség kapcsán megtudhattuk, hogy nemcsak az emberek, hanem a mezei nyulak is válogatnak eleség és eleség között.