Őskáosz a rendszerben? Hiába várják az uniós támogatást

2016. április 26. 07:57
Nem kapják meg időben az uniós terület alapú támogatást a gazdák. Az LMP szakpolitikusa, Sallai R. Benedek azt mondja, ezúttal is a kisgazdák járnak pórul. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár nem tud csúszásokról.

Hiába várja a területalapú uniós támogatások kifizetését a magyar gazdák egy része. A támogatás a zöldítéssel együtt hektáronként 70 ezer forint. Volt, ahol már fizettek előleget, volt, ahol még nem jutottak pénzükhöz a gazdák. 

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint nincs csúszás, a törvényi előírásoknak megfelelően június 30-ig mindenki megkapja a támogatást.

„Én úgy tudom, hogy folyamatosan mennek a kifizetések, az új közös agrárpolitikán belül az ellenőrzések rendszere megváltozott, az MVH 60 új embert vett fel, hogy a helyszíni ellenőrzések folyamatosan haladjanak: bonyolultabb lett a rendszer a zöldítés szabályait meg kellett tanulnia a gazdáknak és az ellenőrző állománynak, de úgy gondolom a határidőkre a nagy része kiment a támogatásoknak” – fejtette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Az LMP szakpolitikusa azt mondja, nem a jogot, hanem a gazdák érdekeit sérti a kifizetések csúszása. 

„Ahhoz képest, amióta bevezették a területalapú támogatásokat, ilyen pocsék módon még nem volt kifizetve a támogatás. A gazdáknak sem az előlegek az őszi mezőgazdasági munkákra, sem most januárban a második részletek nem érkeztek meg, sőt vannak olyan gazdák, akik nem kapták még meg az előleget sem” – számolt be róla Sallai R. Benedek.

Sallai szerint ezúttal is a kisgazdák járnak pórul, akik 10-20 hektáron gazdálkodnak és akiknek létfontosságú a támogatások gyors utalása. A szocialisták szerint nem csak a területalapú támogatások  kifizetésével van baj. 

„Én őskáoszt látok jelenleg ebben a rendszerben, de nemcsak ebben a rendszerben, hanem abban is, hogy az agrár-környezetgazdálkodási pályázatok elbírálása sehol nem tart, és május 15-ével, az egységes kérelem részeként, be kellene nyújtani, ki nyerte a pályázatot. Olyan tanácsokat adnak a gazdáknak, hogy akkor is nyújtsák be a pályázatot, ha nem kapnak értesítést, mert különben nem lesznek rá jogosultak. Én azt gondolom, ez azért is hazárdjáték, mert ha valaki túligényel, évekre kizárhatják a támogatásból” – mondta el Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

2015-ben a területalapú támogatás keretösszege 300 milliárd volt. A hivatalos tájékoztatás szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tavaly októberben kezdte meg az előlegek kifizetését.

Forrás: HírtTV

Kapcsolódó cikkek

A vadalmát választották a 2017-es Év fájává

2017. január 05. 07:47
Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma lett a 2017-es Év fája az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) online szavazásán – közölte a szervezet az MTI-vel.

Később kezdődik a vetés Zalában

2016. március 17. 12:00
Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.