Papír marad a rabszolgatörvény a VDSZ működési területén

2019. január 31. 08:38
Több tucat megállapodást kötött már a VDSZ az ágazatai területén a 400 órás önkéntes túlmunka alkalmazásának kizárásáról. Tájékoztatta a sajtót Székely Tamás a VDSZ elnöke.

A megállapodások már többek között a francia Sanofi, és a Michelin, a német Continental egyes vállalatainál, és az olasz Serioplast magyarországi gyáregységeinél is megköttettek. Egyértelműen látszik, hogy az egészségügyi kockázatok és a baleseti rizikó miatt a munkavállalók leterhelése nem fokozható az ipar területén. A munkáltatók eddig teljes mértékben partnerek voltak abban, hogy a kollektív szerződésekben szabályozott túlórakereteket nem lépik túl, és ugyanez a helyzet a munkaidő kerettel. Az eddigi tárgyalások során egyértelműen elutasították a felek a 36 hónapos munkaidőkeret alkalmazását. Egyértelműsíthető, hogy nem volt a nagyvállalatok részéről igény a rabszolgatörvényre.

Egyre több helyen zárultak már le már az idei évre vonatkozó  bérmegállapodá-sok. A VDSZ területén többségében 11-12%-ot meghaladó béremelésről beszélhetünk. Sajnos vannak konfliktusos tárgyalások is, ahol a munkáltató egészen arcpirító ajánlattal lepte meg a tárgyalófeleket. Ezeken a helyeken most mérik fel a kollégák a dolgozók akcióképességét, amely akár a sztrájkhoz is elvezethet. 

Problémát jelent viszont a béren kívüli juttatások adóváltozása. Több cég inkább megszünteti az egyes cafeteria elemeket és pótlékként fizeti ki a munkavállalóknak, ezzel csökkentve a korábbi nettó tartalmat. Vannak olyan megállapodásaink is, ahol a munkáltató emelte a keretet, vagy részben kompenzálja a nettó veszteséget, de a dolgozók nem sok esetben tudnak jövedelemcsökkenés nélkül kijönni a kormányzati megszorításból. 

Összességében az eddigi várakozásoknak megfelelően alakulnak a tárgyalások, de tapasztalatként elmondható, hogy a minimálbér emelésének körülményei nem segítették a tárgyalások előkészítését. A kialakult helyzetben tárgyalunk tovább a magasabb bérekért – hangsúlyozta Székely Tamás a VDSZ elnöke, a MASZSZ alelnöke.

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Az adatkezelés részletei nem minősülhetnek üzleti titoknak

2019. augusztus 06. 08:46
Az adatkezelő vállalkozások egyik alapvető kötelezettsége az, hogy az adatkezeléseiket az érintettek számára adatkezelési tájékoztatók, érdekmérlegelési tesztek stb. formájában bemutassák. Rendszeresen visszatérő panasz ezzel összefüggésben a vállalkozások részéről, miszerint az adatkezelési folyamataik láthatóvá tétele, bemutatása üzleti titkaikat fedi fel. Kiderülhet például az, hogy mely szolgáltatókkal, szerződéses partnerekkel (bérszámfejtő, könyvelő, külsős rendszergazda stb.) állnak kapcsolatban, illetve, hogy milyen ügyviteli rendszereket használnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy mi ennek a tájékoztatási kötelezettségnek a terjedelme.

Elismerés a kormányzati döntéseknek

2020. szeptember 30. 10:11
Palkovics Imre: Abszolút hasznosnak találjuk a gazdaságvédelmi lépéseket, jók a bértámogatási programok is