Partifecskéknek alakítottak ki költőhelyet a Duna-völgyében

2024. március 26. 15:27
Támogatók bevonásával, munkagépekkel alakítottak ki 1500 négyzetméternyi költőhelyet a partifecskének a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán – közölte a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet az MTI-vel.
Partifecskéknek alakítottak ki költőhelyet a Duna-völgyében
Tájékoztatásuk szerint a madarak érkezése előtt Ács, Komárom, Lábatlan, Mocsa és Neszmély külterületén hoztak létre kisebb-nagyobb partfalakat.
 
Az egyesület felméri a madarak költőhelyét, így a telepek közel 80 százalékáról többéves információkkal rendelkeznek, és a növényekkel benőtt partfalakat újra fészkelésre alkalmas állapotba hozzák.
 
A partifecske a legkisebb hazai fecskefajunk. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Telepesen fészkel, sokszor több száz párból álló kolóniákat is kialakíthat. Minden évben új költőüregekből álló telepeket létesít, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülje. Vonuló madár, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

2023. február 22. 11:00
A mezőgazdasági eljárások változása mellett az új igényeknek megfelelő fajok megtalálása is komoly kihívások elé állítja a szakembereket.
 
Egyre többet hallani arról, hogy a cirok nagy áttörést hozhat a takarmány-, de az élelmiszeriparba is. Különféle fajtáit ugyanis remekül tudná alkalmazni az előbbi két feldolgozóipar. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy miért lenne erre szükség? A válasz egyszerű, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények próbára teszik azokat a növények, azokat az eljárásokat, amiket az elmúlt évtizedek, évszázad során megszokhattunk. 

A vizes élőhelyek kiemelt védelmet igényelnek

2023. november 29. 14:32
A vizes élőhelyek hazánkban és az egész világon védelmet igényelnek, hiszen a legsérülékenyebb ökoszisztémák közé tartoznak. Ugyanakkor rendkívüli fajgazdagsággal rendelkeznek, jelentőségük pedig az embereknek nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások révén is kiemelkedő – jelentette ki Rácz András, az Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2023 konferencián november 24.-én, pénteken.