Piros lapot kapnak továbbra is az állati eredetű termékek a határon

2018. június 26. 10:36
Tilos az állati eredetű termékek behozatala Oroszországból. A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség.

Idén június 14. és július 15. között Oroszország ad otthont a labdarúgó világbajnokságnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság, különösképp a VB-re kiutazók figyelmét, hogy Oroszországból állati eredetű terméket tilos behozni.  

A tilalom mennyiségtől független, tehát még a legkisebb, magán fogyasztásra szánt mennyiségű élelmiszert is elkobozzák az utazóktól.

A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség. Az ASP miatt egyébként sertéshúst és abból készült terméket nem csak innen tilos behozni jelenleg, hanem minden olyan ún. harmadik országból, vagy EU-s területről (pl. Zlín környéke, Duna-delta, Szatmár megye stb.), ahol a betegség előfordul.

Fontos, hogy a sertéshús mellett az egyéb állatfajokból származó állati eredetű termékek is behozatali tilalom alá esnek, ugyanis, ezek is szerepet játszhatnak egyéb, szintén súlyos gazdasági kárral járó betegségek terjesztésében (például ragadós száj-, és körömfájás betegség).

agrotrend.hu / Nébih

Kapcsolódó cikkek

Nincs változás a zöldítés hazai előírásaiban az aszályhelyzet miatt

2018. augusztus 16. 12:21
Az Európa-szerte tapasztalható időjárási szélsőségek következtében az Európai Unió Bizottsága az aszály által nagymértékben sújtott tagországok kezdeményezésére júliusi döntése értelmében engedélyezi az érintett tagállamok gazdálkodói részére, hogy a zöldítési előírások közül két előírás esetében átmeneti felmentést kaphassanak azok teljesítése alól.

Trükköznek a bérekkel a munkaadók

2018. február 13. 11:39
Trükköznek a bérekkel a munkaadók, a cégek a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével próbálják kikerülni a kötelezően megemelt javadalmak kifizetését – írja a Népszava.