Présben a gyártó cégek: hogyan lesz elég kékgallérosom?

2022. június 21. 09:09
Szinte teljes a magyarországi foglalkoztatás, ám a termelő cégek megrendelései nőnek, miközben háborút vívnak a szomszédban. Új stratégia kell a megfelelő létszámú és képzettségű munkaerő megszerzéséhez. Milyen új utak kínálkoznak? Hogyan csinálják a nagy gyártó cégek? Erre is választ kaphatnak, akik eljönnek szeptember 28-án a legnagyobb hazai kékgalléros toborzási konferenciára, a recruiTECH BLUE-ra. Toldi Gábor főszervezőt kérdeztük az aktuális álláspiaci folyamatokról.
Présben a gyártó cégek: hogyan lesz elég kékgallérosom?

“Még egyáltalán nem érezni a magyar termelő szektorban a válság jeleit. Éppen ellenkezőleg: folyamatos a bővülés, nőnek a megrendelések, és Kelet-Európából is elkezdte néhány cég kapacitásai egy részét a stabilabb Közép-Kelet-Európába áthelyezni” - mondja a toborzási szakértő.
 
Toldi Gábor szerint több ezer kékgalléros munkavállalóra lenne szüksége a magyar gyáraknak a megrendelések teljesítéséhez, ami az országon belüli álláspiacról irreálisnak tűnik. A KSH által mért 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag teljes foglalkoztatást jelent, aki tud, akar dolgozni és minimálisan rugalmas, annak van munkája. Elfogytak a tartalékok a hazai munkaerőpiacról.
 
Nehezíti a helyzetet, hogy az utóbbi években felpörgött ukrán toborzás is leállt. A munkaképes korú férfiak nem hagyhatják el az országot a háború miatt, a Magyarországra érkezett több mint félmillió menekültnek pedig csak töredékét sikerült a hazai álláspiacra integrálni. Egyrészt többségében nők és gyerekek jöttek a háború elől menekülve, nem feltétlenül munkavállalási céllal, másrészt Nyugat-Európa vonzóbb alternatíva számukra.
 
Sőt, az a veszély is fennállhat, hogy az itt dolgozó még a háború előtt érkezett nagyjából 50 000 ukrán vendégmunkás is elkezd fogyatkozni. Több helyről arról számoltak be HR vezetők, hogy romlott körükben a Magyarországról kialakult kép, főként a háború politikai kezelése miatt, és már nem érzik magukat annyira jól Magyarországon.

Nehezíti a helyzetet, hogy kevéssé vonzó a magyarok körében a három műszakos munkarend, a munkavállalók nagyobb rugalmasságot szeretnének. Éppen ezért a kompenzációs struktúra újragondolására is szükség lenne.
 
A gyárak döntéshozói nem csak a munkaerő rendelkezésre állása miatt vannak présben. Akadoznak az ellátási láncok, drágulnak az alapanyagok. „Folyamatos a béremelési nyomás, az év eleji kétszámjegyű béremelést felfalta az infláció. Ezért több cég júniusra hozta előre bérkorrekcióját, hogy legalább a reálkeresetek ne csökkenjenek” - jegyzi meg Toldi Gábor.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

A kékgalléros toborzási konferencián sallangok nélkül gyártó cégek HR vezetői beszélnek arról, milyen jó gyakorlatokat alakítottak ki e nehézségek leküzdésére. Legalább négy válasz lehetséges.
 
EU-n kívüli (“harmadik országbeli”) munkavállalók felvétele és szervezetbe illesztése
 
Tavaly szeptemberben egy kormányrendelet könnyítette az EU-n kívüli toborzást. Minősített munkaerő-kölcsönzők gyorsított és egyszerűsített eljárással hozhathatnak be munkavállalókat 9 országból két éves határozott idejű szerződéssel. Most sok új gyártó cég új célországot keres Ukrajna helyett.” A konferencián 4-5 cég HR igazgatója mondja el saját példán, hogyan zajlott a toborzás, mire kell figyelni a külföldiek csapatba illesztésekor, milyen tapasztalatokat szereztek az egyes országok - például mongol, fülöp-szigeteki, vietnámi – munkavállalóival” - mondja Toldi Gábor.
 
Automatizáció, robotizáció
 
Ha nincs munkás kéz, jöjjenek a gépek! Az élőmunka kiváltására megjelentek a kollaboratív robotok az autóiparban, a raktárakban az anyagmozgatásban is növekszik a szerepük. A HR-nek bele kell állnia a munkakör-elemzésbe, a kompetenciavizsgálatba, a termelésszervezés megújításába, hogy több élő munkaerőt tudjon kiváltani. Hogy ez miként lehetséges és milyen új élőmunkát kiváltó megoldások vannak, ebbe is betekintést nyerhetnek a résztvevők robotgyártóktól és robotokat használó cégektől.
 
Online toborzás - hatékonyabban
 
A toborzási szakértő szerint az állásportálok kisebb hatékonysággal hoznak megfelelő számú kékgalléros jelöltet. A HR és a személyügyi marketing egyre többet költ a Facebookon és a Google-on. Milyen speciális tudás kell az online toborzáshoz? Hogyan lehet fejleszteni ezt a tudást a szervezetben? Erre is választ kaphatnak a résztvevők. 
 
Válassz egy jó kölcsönzőt
 
Ha belső erőforrásból nem megy a kékgalléros toborzás, akkor érdemes egy munkaerő-kölcsönzőt megbízni ezzel. Nagy a szolgáltatók kínálata, nehéz választani. Melyik kölcsönzőnek mi az erőssége, mire specializálódott, mennyi időn belül hoz dolgozót mely országokból? Ez is kiderül egy izgalmas programon, a kölcsönző / közvetítő cégek versenyén. A két évvel ezelőtti jelöltmenedzsment szoftverek (ATS) versenye után most a munkaerő-kölcsönzők mérettetnek meg a szakmai közönség előtt.

RecruitechBlue

 

Életkép a tavalyi recruiTECH BLUE toborzási konferencia kiállítói teréről
 
Szó lesz még olyan örökzöld és most forró kérdésekről is, mint a munkavállalók szállásoltatásának adózási, HR és jogi kérdései vagy a meglévő munkavállalók képzéséről (reskilling, upskilling) - szintén vállalati HR szakemberek gyakorlati előadásaiban.
 
A recruiTECH BLUE konferencia 2022. szeptember 28-án kerül megrendezésre. Jegyek itt vásárolhatók.

https://www.hrportal.hu/hr/presben-a-gyarto-cegek:-hogyan-lesz-eleg-kekgallerosom-20220619.html

 

Kapcsolódó cikkek

Sorra lépnek be a dolgozók a szakszervezetekbe az Audi-sztrájk sikerén felbuzdulva

2019. február 12. 09:26
Akadt olyan cég is, ahol azonnal be akarták szüntetni a munkát, aztán elmagyarázták nekik, hogy sztrájkot nem lehet egyik pillanatról a másikra elkezdeni.

El nem fogadott munkaszerződés-módosítás: jár-e végkielégítés?

2020. július 27. 08:05
Jár-e végkielégítés, ha a dolgozó nem írja alá a számára hátrányos munkaszerződés-módosítást? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.