Rokkantsági ellátásban részesülő őstermelő járulékfizetése

2021. augusztus 16. 10:03
Olvasói kérdés
Rokkantsági ellátásban részesülő őstermelő járulékfizetése

60 éves férfi őstermelő rokkantsági ellátásban is részesül, korábban is őstermelő volt, de akkor katás vállalkozó is tevékenykedett. A katás vállalkozása megszűnt. Ebben az esetben főállású őstermelő lesz? Hogyan kell megfizetni a járulékokat? Negyedévente kell? Bejelenteni a T1041 nyomtatványon kell? Rá vonatkozik a megszerzett és a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő összege maximum 20 éves időtartam, ha 2006-tól megváltozott munkaképességű ellátásban, ebből a tavalyi évig rehabilitációs ellátásban, utána rokkantsági ellátásban részesül? – kérdezte az Adózóna olvasója. A kérdésre Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kisadózó vállalkozás megszűnését követően a kérdésben említett mezőgazdasági őstermelőre kiterjed a biztosítás, hiszen a rokkantsági ellátás nem nyugellátás. Az említett 20 éves szabályt pedig az idei évtől nem kell alkalmazni.

Biztosításának létrejöttét a T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni.

A járulékbevallásnak negyedévente a 2108-as bevallásban tesz eleget. Mivel nem kezdő mezőgazdasági őstermelő, a havi járulékalapja az előző év bevételének összegétől függ. Ha a előző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, az őstermelői tevékenységből származó, a tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százalékának egy tizenketted része a havi járulékalap.

Ha az említett összegnél magasabb a bevétele, akkor a havi járulékalapja a minimálbér 92 százaléka.

 Forrás: Adózóna / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Járvány-tapasztalatok

2020. november 25. 09:46
A LIGA Szakszervezetek regionális referenseit kérdeztük, hogyan látják, a második hullám során milyen nehézségekkel kell szembe néznie a cégeknek és a munkavállalóknak.

Több milliárdos támogatási program indult a munkaerőpiac felpörgetésére

2020. október 21. 10:13
Több mint 12 milliárd forintos támogatási programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A program célja az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerőpiaci kereslet élénkítése.