Profi kertészek filléres trükkje: 5 zöldség, amit egy pohár vízben is termeszthetünk

2020. június 16. 07:41
Vannak, akik nem szívesen bajlódnak a kertészkedéssel mert úgy gondolják, hogy a hosszú órák a kertben nem mindig gyümölcsözőek és a szupermarketekben pillanatok alatt beszerezhető minden konyhai alapanyag. Sokan nem tudják, hogy ennél egyszerűbb módszer is létezik vetőmagok, hosszadalmas bevásárlások és drága csodaszerek nélkül is. A HelloVidék összegyűjtött öt növényt, amit kis munkával is könnyedén szaporíthatunk otthonunkban.

Örök kérdésnek számít, hogy megéri-e folyamatosan a szupermarketben újra beszereznünk kedvenc zöldségféléinket vagy inkább érdemes belevágni az otthoni kertészkedésbe és saját házi terményeinket fogyasztani. Legtöbb esetben hajlamosak vagyunk az egyszerű megoldásokat keresni és a nehézkesnek, hosszadalmasnak tűnő kerti feladatok, bizonytalan mennyiséget és minőséget ígérő munka helyett időt és pénzt nem sajnálva két naponta friss zöldségért rohanni a boltokba.

Bármilyen hihetetlen, a növények, zöldségek termesztése azonban gyakran nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Rengeteg időt és energiát, valamint pénzt spórolhatunk néhány okos megoldással. Vannak ugyanis olyan zöldségek, amelyeket elég egyszer megvásárolnunk a boltban és vetőmagok, csodaszerek nélkül szaporíthatjuk tovább őket otthonunkban, így mindig friss alapanyagokkal dolgozhatunk.

A HelloVidék összegyűjtötte a Modern Farmer listája alapján azt az öt zöldséget, amellyel több ezer forintot és rengeteg időt spórolva, kis munkával mindig rendelkezésünkre állhatnak majd otthonunkban a legfinomabb konyhai alapanyagok.

1. Saláta

Használjunk egy salátafejet, amelynek a torzsája lesz az alapja az új gyökerek növesztéséhez.

 1. Tegyük egy pohárba vagy tálba a salátánkat, amibe körülbelül másfél centiméter vizet töltünk.
 2. Hagyjuk napfényben, például az ablakpárkányon.
 3. Két naponta vagy ha kissé zavarosnak tűnik a víz, cseréljük frissre.
 4. Körülbelül két hét múlva már felfedezhetünk néhány új levelet, amelyek a felső részből hajtottak ki, valamint azt is látni, hogy új gyökerek fejlődtek a saláta alján. Így már készen áll az "új növényünk", hogy a talajba, termőfölddel teli edénybe ültessük.
2. Zeller

A zeller esetében fontos, hogy zellercsomót vásároljunk és ne csak egy önálló szárat, hiszen hasonlóan ahogy a salátánál a torzsa, itt a csokor alatti, fás részből alakulhat ki a gyökér. Ez a feleslegesnek tűnő rész, amit legtöbbször a főzés során egyszerűen levágunk, most nagyon értékes lehet.

 1. Vágjuk le a zellercsokor alját, körülbelül másfél centimétert hagyva.
 2. Helyezzük a zellert es sekély vízzel feltöltött csészealjba vagy edénybe és tegyük napfényre.
 3. Cseréljük a vizet körülbelül három naponta vagy ha zavarossá válik.
 4. Két hét után itt is megtörténhet a csoda és feltűnhetnek a gyökerek a zelleren és átültethetjük a talajba.
3. Burgonya
 1. Mossuk meg a burgonyát alaposan, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk.
 2. Vágjuk félbe a hosszabbik oldalánál és szúrjunk négy fogpiszkálót az oldalaiba, körülbelül a burgonya felső negyedénél.
 3. Tölsünk meg egy poharat vízzel és tegyük bele a burgonyát úgy, hogy az alsó része elmerüljön és a fogpiszkálók a pohár száján támaszkodva tartsák a burgonya tetejét szárazon.
 4. Hagyjuk napfényben minden nap körülbelül 5-6 órán keresztül, két héten át.
 5. Miután megjelentek a gyökerek, átültethetjük a talajba.
4. Bazsalikom

Ugyan nem zöldség, de egy rendkívül gyakran használt, népszerű fűszernövénynek számít a bazsalikom, amely szintén frissen termesztve a legfinomabb.

 1. Vágjuk le az alsó leveleket.
 2. Helyezzük a bazsalikom szárat egy üvegedénybe és adjunk hozzá vizet.
 3. Tegyük az ablakpárkányra, napfényes helyre.
 4. Cseréljük a vizet néhány naponta, amikor zavaros lesz és fontos, hogy a vízszintet is mindig ellenőrizzük. Adjunk hozzá mindig vizet, hogy a szár elmerüljön.
 5. Hagyjuk, hogy a növény szárai körülbelül 5 centiméteresre növekedjenek. Ez nagyjából 12-18 napot vesz igénybe.
5. Fokhagyma

A legjobb eredmény elérése érdekében használjon olyan szegfűszegget, amelynek a csúcsából már kicsi zöld hajtás nőtt ki.

 1. Töltsünk meg egy üres csészét egy kevés langyos vízzel.
 2. Helyezzük a fokhagymát a csészébe úgy hogy a kis hajtás nézzen felfelé. Fontos, hogy a víz az alsó "gyökér" részt fedje el és ne az egész hagymát, mert rothadni kezdhet.
 3. Tegyük a csészét napfényes helyre körülbelül hét napra, majd ha azt látjuk, hogy a zöld hajtások barnává vagy száradttá váltak, vegyük ki egy kis időre a napsütésből a hagymát.
 4. Néhány naponta cseréljük a vizet.
 5. Körülbelül egy hét múlva a fokhagyma már készen áll a talajba telepítésre.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Jogvédelem az európai élelmiszer- és italtermékeknek

2019. november 11. 09:06
Az Európai Unió tagállamai jóváhagyták a délkelet-ázsiai országok közül elsőként Szingapúrral megkötött kétoldalú kereskedelmi megállapodást, melynek értelmében Szingapúr el fogja törölni az uniós termékekre vonatkozó valamennyi még meglévő vámot a november 21-i hatályba lépést követően.

Csibemájast hívott vissza a Nébih

2022. május 16. 09:52
Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.