Pusztítsd el a baktériumokat: így fertőtlenítsd a fürdőt a koronavírus-járvány idején

2020. március 25. 09:17
Az egyedi megbetegedéseket követően az Operatív törzs tájékoztatása alapján átléptünk a koronavírus-járvány második szakaszába, amikor elindul a vírus közösségi terjedése, ami a tömeges megbetegedések lehetőségét vetíti előre. Ebben a szakaszban még fontosabbá válnak azok a szabályozások és ajánlások, amiket a szakemberek minden platformon hangsúlyoznak. Amit mi magunk tehetünk, az az, hogyha tehetjük, otthon maradunk és nem mozdulunk ki, ha nem muszáj. Ezen felül egy másik fontos pontja a védekezésnek a megfelelő higiénés környezet megteremtése. Ehhez adunk most néhány tippet, hogyan takarítsd a leggyakrabban látogatott pontjait a lakásnak. Most a fürdőt vettük górcső alá.

Folyamatosan beszámolunk a legfontosabb történésekről a koronavírussal kapcsolatban, így arról is írtunk, amikor az Operatív törzs tájékoztatása alapján átléptünk a járvány második szakaszába. Ebben a szakaszban még fontosabbá válnak az elrendelt szabályozások és ajánlások, amiket minden platformon hangsúlyoznak a szakértők:

Amellett, hogy, aki teheti otthon marad, van még egy nagyon fontos pontja a felhívásnak, méghozzá a megfelelő higiénés környezet. Ehhez érdemes elővenni a tisztítószereket és a lakást felosztva, sorra kitakarítani a helyiségeket. Az első lépés, hogy ragyogóvá és tisztává varázsoljuk a fürdőnket, ha megértjük, miért is rejtőzik itt rengeteg baktérium és kórokozó. A szakemberek szerint a víz, a gőz és folyton jelenlévő pára - na meg a rólunk lemosott szennyeződések - a fürdőnk könnyen válhat a baktériumok, gombák és nem kívánt szagok otthonává.

Éppen ezért legalább egy-két hetente alaposan meg kell tisztítani a zuhanyt, a padlót és a csapokat is. A WC-t, mosdót pedig hetente ajánlott fertőtleníteni. Alapesetben ez bőven elég lenne ahhoz, hogy használni tudjuk ezt a helyiséget, most viszont, amikor fokozottan ügyelni kell a környezetünk tisztaságára, érdemes hetente többször áttörölgetni, fertőtleníteni.

Környezetbarát megoldás

Mivel a jelenlegi helyzetben többször kell fertőtlenítenünk a lakásban, így érdemes egy-két alkalommal környezetbarát anyagokra cserélni a vegyszereket. Korábban már írtunk arról, hogy számos természetes tisztító- és fertőtlenítőszer létezik, így a környezettudatosságról ezen a téren sem kell lemondani, ráadásul kevesebb káros anyag jut a lakás levegőjébe és még pénzt is spórolhatunk. Hogyan súroljunk sóval? Mire jó az ecet és hogyan fertőtlenít a teafaolaj? Ide kattintva megkapod a választ!

Lássuk, hogyan néz ki a gyakorlatban

A koronavírus terjedése során a legtöbb, amit tehetünk, a rendszeres és hatékony kézmosás, valamint a tömeg és a zsúfolt helyek kerülése. A legjobb döntés - ha megoldható persze -, ha otthon maradunk. Persze ez önmagában még nem jelent semmit, hiszen egy lakás, ami tele van bacikkal, könnyen fertőző lehet. Hogyan tartja tisztán egy mikrobiológus otthonát, hogy elkerülje a baktériumok terjedését? Erről itt olvashatsz többet.

Hogy mit tehetünk mi, otthonunk tisztán tartása érdekében? Lássuk! Sorozatunk első elemeként a fürdőszobát vesszük górcső alá. Íme néhány tipp, hogyan tudjuk átfertőtleníteni ezt a minden nap használt részleget a Good Housekeeping szerint.

Mosdó

A fürdőszoba mosdóján mutatkoznak meg a legjobban a szennyeződések, gondoljunk a hajszálakra és a fogkrémmaradékokra. Emellett persze rengeteg baktérium telepszik meg a peremeken és a csaptelepeken is. Éppen ezért, szánjunk kellő időt és türelmet a mosdó felületére és környékére. Legjobb, ha mindent alaposan bedörzsölünk fertőtlenítőszerrel, majd egy ruha vagy szivacs segítségével tisztára töröljük a kényes területeket. És persze ne feledkezzünk meg a csaptelepekről és fogantyúkról sem.

WC

A WC karbantartása extrém feladat, hiszen a konyha és a fürdőszoba mellett ez a helyiség az, amit napjában többször is "meglátogatunk". Hogy mindenképp baktériummentes legyen a csésze, érdemes a felvitt fertőtlenítőt pár percig állni hagyni az ülőkén, a csapon vagy nyomógombokon. A WC-csészést kefével takarítsuk körbe, az ülőkét pedig töröljük szárazra egy papírtörlő vagy szivacs segítségével. Fontos, hogy a WC-keféről se feledkezzünk meg, hiszen ezen is rengeteg baktérium meg tud telepedni. Éppen ezért a kefe tárolójában mindig legyen fertőtlenítő folyadék.

Fűrdőszoba padló

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne várjuk meg míg a kosz láthatóvá válik a padlón. Hiszen a baktériumok és egyéb szennyeződések, már akkor jelen vannak, mikor még szemmel tisztának tűnik a csempe. Jó tanács, ha nekilátunk a fürdő takarításának, érdemes ablakot nyitni, nincs ez másként a padló takarításnál sem. Amellett, hogy a szagok gyorsan elillannak, gyorsabban is is felszárad a burkolat. Ha a fugákat vagy közöket sötétebbnek látjuk, használjunk konyhai súrolószert és egy kis kefével dörzsöljük át a kritikus pontokat.

Kád

A kád peremén és a burkolat között gyakran alattomos módon telepszik meg a penész, de ezeken a helyeken a baktériumok is szeretnek tanyázni. A csapok, a kád lefolyója vagy épp a dugó, mind-mind a fertőzést vagy egyéb betegséget okozó bacik tanyája. Éppen ezért, ahogy a WC-ülőkén is hagytuk állni a fertőtlenítőszert, úgy itt is érdemes ezt a módszert bevetni. Miután letelt az idő, egy papírtörlő vagy szivacs segítségével töröljük szárazra, figyelve a keskenyebb résekre és mélyedésekre is.

Mosógép

Gondolkodtál már azon, hová tűnnek a szennyeződések és mi történik a baktériumokkal mosás közben? Jason Tetro kanadai mikrobiológus szerint könnyen előfordulhat, hogy a ruhákból kimosott szennyeződések felhalmozódnak a mosógépben, éppen ezért visszakerülhetnek a ruhánkra, ami befolyásolja aztán a ruháink minőségét és mosógépeink élettartamát.

Mindenki azt gondolja, hogy ha kimossa a ruháját akkor valóban tiszta lesz. Pedig manapság egyre több ruha igényli azt, hogy alacsony hőfokon való mosást. Ez viszont azt eredményezi, hogy a kórokozók és baktériumok nem pusztulnak el.

- mondja Tetro, aki úgy véli, ahol csecsemők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők élnek a háztartásban, ott érdemes gyakrabban takarítani a mosógép belsejét. Egy négytagú családnak, aki hetente többször is mos, legalább havonta egyszer ki kell tisztítani a mosógépet. Azok az egyedülálló emberek, akik hetente indítanak el egy mosást, elég csak három-négyhavonta kimosniuk a mosógép dobját.

A leghatékonyabban akkor tisztíthatjuk meg a dobot, ha magas hőfokon üresen indítjuk el a mosást, ügyelve arra, hogy adagoljunk a gépbe némi fehérítőt is. Ezután nincs más hátra, mint lefuttatni egy gyors mosást, majd kinyitni a mosógép ajtaját, hogy megszáradjon belül a dob.

Kapcsolódó cikkek

Daróczi Csaba 14 ezer versenyzőt megelőzve az év természetfotósa

2019. november 20. 08:11
Daróczi Csabát nemrég az év természetfotósának választották itthon, akkor a szintén világhírű Máté Bencét is megelőzte a magyar szavazáson, most pedig egy újabb nagy nemzetközi sikert könyvelhet el egyik fotójával.

Hosszú hétvégékkel lesz tele 2018! Itt a lista a plusz pihenő- és az áthelyezett munkanapokról

2017. április 12. 07:40
A nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete szerint négy négynapos hosszú hétvége lesz 2018-ban a munkanapok átrendezése révén, és pihenőnap lesz december 24. és december 31. is, miután mindkét nap hétfőre esik jövőre. Karácsonykor így öt, szilveszter, újév táján pedig négy egymást követő napon pihenhetnek az általános munkarend szerint dolgozók.