PwC Global: A munkavállalók továbbképeznék magukat

2021. május 14. 08:54
2021 áprilisában a PwC Global Remények és félelmek címmel 19 országra kiterjedő, 32 500 munkavállalót megszólító kutatást végzett, hogy megtudja, hogyan alkalmazkodtak a munkavállalók a válsághoz és mit gondolnak a jövőbeli munkavégzés elehetőségeiről.
PwC Global: A munkavállalók továbbképeznék magukat

A felmérés során az emberek többnyire optimista válaszokat adtak, a legtöbben biztosak voltak abban, hogy képesek megfelelni az automatizálás kihívásainak, mert a világjárvány idején bebizonyították: új digitális készségeket sajátítottak el, illetve alkalmazkodtak a távmunkához. Mégis 60 százalékuk aggódik amiatt, hogy az automatizálás számos munkahelyet veszélyeztet, és majdnem minden második munkavállaló azt gondolja, a hagyományos foglalkoztatás nem lesz már a jövőben. A megkérdezettek 39 százaléka valószínűnek tartotta, hogy munkája öt éven belül elavul.

A munkavállalók 61 százaléka úgy érezte, hogy kormányoknak a munkahelyek védelme érdekében jobban kell fellépnie. Ez az érzés élesebb a 18-34 évesek körében (66%), mint az 55 év felettieknél (51%).

 

A dolgozók átképzést szeretnének

 A munkavállalók 40 százaléka sikeresen fejlesztette digitális készségeit a világjárvány idején, 77 százalékuk készen áll új készségek elsajátítására vagy teljes átképzésre, sőt, 74 százalékuk személyes felelősség kérdésének tekinti képzettségének növelését.

 A munkavállalók 80 százaléka bízik abban, hogy alkalmazkodni tud a munkahelyükre bevezetett új technológiákhoz. Érdekesség, hogy Indiában (69%) és Dél-Afrikában (66%) az emberek túlnyomó többsége „nagyon magabiztos”, Japánban azonban csak 5% gondolja magát feltétel nélkül magabiztosnak az alkalmazkodás kérdésében.

A válság alatt a munkáltatók általában lehetőséget nyújtottak az alkalmazottak számára a digitális készségeik fejlesztésére, ugyanakkor nagy különbségeket találunk a posztgraduális végzettségűek (46%) és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők (28%) között. Az olyan iparágak, mint a kiskereskedelem vagy a közlekedés, ahol nagyobb a munkaerőhiány veszélye 25, illetve 20% -os digitális képzési arányt mutattak, míg a bankoknál 42% volt az eredmény.

 A felmérés rámutatott, a fiatalok kétszer nagyobb eséllyel kapnak alkalmat a készségeik fejlesztésére, mint az idősebbek, a városokban élők pedig másfélszer nagyobb eséllyel jutnak el tanfolyamokra, mint a nem városokban élők.

 A PwC cég rámutatott, a járvány újabb lökést adott a vállalatoknak, hogy felgyorsítsák automatizálási terveiket, így a munkavállalóknak új készségeket kell megszereznie, amelyek lehetővé teszik számukra a beilleszkedést és a munkavégzést.

Emellett a járvány egész iparágak működését forgatta fel, és hozzájárult, hogy a munkavállalók aggódjanak a jövőért.  A jövő nem biztos cél többé – a holnapok nem statikusak, hanem dinamikusak lesznek – zárja a tanulmányát a cég, és ha ezt tudomásul vesszük, akkor talán a technológia fejlődése a munkavállalóknak több lehetőséget kínál majd, mint kockázatot.

https://www.pwc.com/hopes-fears / www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Köthető-e megbízási/vállalkozási szerződés segédmunkára, szakmunkára?

2021. július 12. 09:04
Tiltja-e valamilyen jogszabály az építőiparban segédmunkás, szakmunkás megbízási szerződés keretében történő foglalkoztatását? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Túlóratörvény: érvényes volt az országgyűlési szavazás az Alkotmánybíróság szerint

2019. április 10. 08:03
Ez az első körös döntés, az AB itt az elfogadás körülményeit vizsgálta. Az a testület szerint jogszerű volt, így alapból nem érvénytelen a túlóratörvény. Cserébe kioktatták az ellenzéket.