Régen nem láttak ennyi pihenő darut az alföldi pusztaságban

2019. november 26. 08:39
A szegedi Fehér-tóról idén is méltán mondhatjuk, hogy az európai madárvonulás fontos állomása és nem véletlenül figyelnek rá kiemelten oda a hazai madarászok, írja a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának honlapja.

A tórendszer a hazai daruvonulási útvonalnak az egyik legjelentősebb állomása, a legutóbbi, november 21-i daruszámlálás 41 ezerre becsülte az itt éjszakázó darvak számát. Ez az idén itt mért legnagyobb szám.

Megválasztották a legszebb daruportákat a Hortobágyon
Hat kategóriában hirdették ki a legjobbakat.

Nem csak a vonuló darvak, hanem vadludak, récék és partimadarak gyülekezőhelye is a tórendszer. Idén ősszel rendkívül nagyszámú gulipán figyelhető meg, a legnagyobb szám, amit számláltak belőlük, 800 példány volt, de jelenleg is félezernél több gulipán szűrögeti a Fehér-tó vizét. További érdekesség, hogy bár a hazai kanalasgémek már régen elrepültek az afrikai telelőhelyeikre, néhány példány még most is felbukkan itt.

Számos alkalommal különleges, kóborló madárfajokról is sikerül hírt adni, amik megjelennek a tónál.Ilyen volt a tavaly november szenzációja, a lazúrcinege. Idén szélesfarkú halfarkast és dolmányos sirályt is megfigyeltek a madarászok a területen – írta meg a birding.hu.

A szélesfarkú halfarkas alapvetően tengeri madár, kóborlásai idején azonban eljuthat a szárazföld belsejébe is. Hazánkban az őszi időszakban jelenik meg egy-egy példány, melyek rövid ideig tartózkodnak nálunk.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons
sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Alkotmánybírósághoz kerül az erdőtörvény

2019. január 30. 10:32
Alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybírósághoz fordult Székely László ombudsman, mert álláspontja szerint az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat – tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Növelni kellene az erdőborítást

2019. április 12. 08:14
A cél, hogy a jelenlegi 22 százalékról 27 százalékra növeljék az erdőborította terület arányát Magyarországon - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.