Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben

2024. április 17. 14:19
Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben. Az év első három hónapjában pedig 700 ilyen berendezést jelentettek be.
Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben
A főzéshez ugyan kevés, de egyórányi porszívózáshoz éppen elegendő áramot termelnek a balkon napelemek, amelyek virágkorukat élik Bécsben. Míg 2022-ben 900 ilyen berendezést telepítettek városszerte, addig 2023 valóságos rekordév volt. Az osztrák főváros villamosenergia-hálózatát üzemeltető Wiener Netze-nél 4.250 balkon napelemet jelentettek be tavaly.
 
A maximum 800 watt teljesítményű háztartási naperőműveket tavaly óta már az önkormányzati lakások lakói is felszerelhetik, csupán engedélyt kell kérniük a fenntartójuktól, a Wiener Wohnentől. Az ő körükben azonban lényegesen csekélyebb az érdeklődés: eddig csupán 116 balkon napelemre kértek engedélyt.
Durván felpörgött a bécsi napelembiznisz – az erkély az új sláger -  Forbes.hu
A napelemek telepítése nagyon egyszerű, mivel a villanyszerelői munkák mellett mindössze csak be kell jelenteni őket a Wiener Netze-nél. Itt ellenőrzik, hogy a felhasználó fogyasztásmérője kompatibilis-e a balkon napelemmel, és ha nem, kicserélik. A bejelentés után két héttel pedig már használatba is lehet venni. Ha pedig több áramot termel, mint amennyit a fogyasztó felhasznál, a felesleget egyszerűen csak betáplálják a hálózatba.
Rekordszámú balkon napelemet telepítettek tavaly Bécsben - Greenfo
Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon. Ennek megvalósításában maga a város is aktívan részt vesz és ahol csak lehet, napelem-rendszereket telepít a középületekre. A város különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára is, és leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül.
 
forrás: cyberpress.hu

Kapcsolódó cikkek

Azonos normákat akarnak

2023. július 19. 13:37
Simone Schmiedtbauer osztrák európai parlamenti képviselő, aki maga is gazdálkodik, valamint Josef Moosbrugger, az osztrák agrárkamara elnöke és Georg Strasser, a gazdaszövetség elnöke beszédet mondtak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címezve.

A méhészek újabb rémálma válik valóra hazánkban

2023. augusztus 28. 13:29
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) megerősítette, hogy Magyarországon a vártnál korábban jelent meg az ázsiai lódarázs (Vespa velutina).
 
A méhészek számára elméletben már nem idegen az ázsiai lódarázs, hiszen az elmúlt évek során számos cikk született róla.
Az első hazai példányokat Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be.