Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron

2022. december 01. 10:30
A tavaly nyári számokat közel megduplázva, májustól augusztus végéig több mint 310 ezren látogatták meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műemléki helyszíneit – közölte Glázer Tamás ügyvezető igazgató.
Fotó: Tavaly decemberben adták át a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttest és parkját
 
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram koordinációjában a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által folyamatosan újulnak meg a kastélyok és várak Magyarországon. Az összesen 30 projekthelyszínből 14-et a NÖF maga is üzemeltet.
Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron
A 2021-es évben hat megújult helyszín nyithatott meg, elsőként a tatai Esterházy-kastély, majd azt követően a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a szögligeti Szádvár, Füzérradványban a Károlyi-kastély, Sümegen a Püspöki Palota, valamint a bajnai Sándor-Metternich-kastély.
 
A sikerrel záruló fejlesztéseknek köszönhetően idén már az első negyedévben átadtak három helyszínt, a majki Kamalduli Remeteséget, az azóta is rendkívüli népszerűségnek és a legnagyobb látogatottságnak örvendő szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, valamint Dobán a Somló-várat. Év végéig átadják Dégen a Festetics-kastélyt, melynek egyedülálló angolparkja jelenleg is látogatható, valamint a nagyvázsonyi Kinizsi-várat és a szigetvári várat is.
 
A kihívásokkal teli, mégis sikeres 2021-es év után idén minden eddiginél több érdeklődő volt kíváncsi Magyarország épített örökségére. A nyári szezon zárultával idén augusztus 31-ig közel 500 ezer látogató fordult meg a NÖF által üzemeltetett műemlékekben országszerte,ami 70 százalékos növekedésnek számít a 2021-es teljes évi adatokhoz viszonyítva.
 
Töretlen sikerrel működik Tatán az Esterházy- és Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, melyek havonta átlagosan tízezer látogatót fogadnak, de rendkívüli eredményről számolt be az Edelényi Kastélysziget, a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a Siroki vár is - közölte a NÖF.
 
A NÖF által üzemeltetett létesítményekben 2021 májusától, a járványügyi korlátozások megszűnésétől a 2022-es nyári szezon végéig másfélszeresére nőtt a látogatottság.
 
Glázer Tamás ügyvezető igazgató szeptember 2-án a bajnai Sándor-Metternich-kastélyban köszöntötte a NÖF egymilliomodik látogatóját, a 2020. január elején elfogadott új értékesítési stratégia bevezetésének időpontjától számítva.
 
Jelenleg a társaság portfóliójába tartozó 20 műemléképület látogatható a nagyközönség számára.
 
Forrás (itt a kastélyok megtekinthetők):

Kapcsolódó cikkek

Túrákkal, kiállításokkal, gyermekprogramokkal kezdődik az idény Gemencen

2023. április 25. 10:02
Kirándulásokkal, kiállításokkal, lovas bemutatóval és gyermekprogramokkal kezdődik a hét végén az idegenforgalmi idény a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában, Pörbölyön.
 
Az erdőgazdaság hétfői közleménye szerint szombaton délelőtt 20 kilométeres gyalogtúrát szerveznek Magyarország jelenleg ismert legnagyobb törzskerületű fájához, a "pörbölyi titánhoz". A 2013-ban fellelt, 12 méteres törzsű, csomoros fekete nyár a Gemenc pörbölyi erdőtömbjében áll, korát 100 évre becsülik.

Magyarország vár: A béke szigete Tatán

2023. július 18. 16:17
A tatai Öreg-tó partján, a vár szomszédságában izgalmas kultúrtörténeti utazásra hív minket az újjászületett tatai Esterházy-kastély. A császárok látogatására emlékeztető, évszámos kapun keresztül lépjünk be együtt az Esterházy család tatai rezidenciájába!