Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron

2022. december 01. 10:30
A tavaly nyári számokat közel megduplázva, májustól augusztus végéig több mint 310 ezren látogatták meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. műemléki helyszíneit – közölte Glázer Tamás ügyvezető igazgató.
Fotó: Tavaly decemberben adták át a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttest és parkját
 
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram koordinációjában a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által folyamatosan újulnak meg a kastélyok és várak Magyarországon. Az összesen 30 projekthelyszínből 14-et a NÖF maga is üzemeltet.
Rekordszámú látogatót fogadtak kastélyaink és váraink idén nyáron
A 2021-es évben hat megújult helyszín nyithatott meg, elsőként a tatai Esterházy-kastély, majd azt követően a nádasdladányi Nádasdy-kastély és a szögligeti Szádvár, Füzérradványban a Károlyi-kastély, Sümegen a Püspöki Palota, valamint a bajnai Sándor-Metternich-kastély.
 
A sikerrel záruló fejlesztéseknek köszönhetően idén már az első negyedévben átadtak három helyszínt, a majki Kamalduli Remeteséget, az azóta is rendkívüli népszerűségnek és a legnagyobb látogatottságnak örvendő szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, valamint Dobán a Somló-várat. Év végéig átadják Dégen a Festetics-kastélyt, melynek egyedülálló angolparkja jelenleg is látogatható, valamint a nagyvázsonyi Kinizsi-várat és a szigetvári várat is.
 
A kihívásokkal teli, mégis sikeres 2021-es év után idén minden eddiginél több érdeklődő volt kíváncsi Magyarország épített örökségére. A nyári szezon zárultával idén augusztus 31-ig közel 500 ezer látogató fordult meg a NÖF által üzemeltetett műemlékekben országszerte,ami 70 százalékos növekedésnek számít a 2021-es teljes évi adatokhoz viszonyítva.
 
Töretlen sikerrel működik Tatán az Esterházy- és Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, melyek havonta átlagosan tízezer látogatót fogadnak, de rendkívüli eredményről számolt be az Edelényi Kastélysziget, a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a Siroki vár is - közölte a NÖF.
 
A NÖF által üzemeltetett létesítményekben 2021 májusától, a járványügyi korlátozások megszűnésétől a 2022-es nyári szezon végéig másfélszeresére nőtt a látogatottság.
 
Glázer Tamás ügyvezető igazgató szeptember 2-án a bajnai Sándor-Metternich-kastélyban köszöntötte a NÖF egymilliomodik látogatóját, a 2020. január elején elfogadott új értékesítési stratégia bevezetésének időpontjától számítva.
 
Jelenleg a társaság portfóliójába tartozó 20 műemléképület látogatható a nagyközönség számára.
 
Forrás (itt a kastélyok megtekinthetők):

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

2022. december 07. 13:03
Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni.
A hagyományos mézeskalács-kiállításnak minden évben más különlegessége van, idén a Nemzeti Botanikus Kertben található Vigyázó-kastély egykori és mai épületét formázták meg a süteményből. A gyerekeknek a Mancs őrjárat szereplőivel kedveskednek.

Most féláron lehet így lejutni a Balatonhoz: egy évben csak egyszer van ilyen, kár kihagyni

2023. július 20. 13:03
Július 22-én szombaton 41. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást, az eseményhez kapcsolódóan 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel lehet utazni Révfülöp állomásra, illetve onnan vissza. A kedvezmény az Ötpróba sorozat része, a felhasználás feltételei szerint a helyszínen bélyegeztetni kell a jegyeket.