Rendszeres lesz az érdekegyeztetés

2020. április 07. 08:01
2020. április 6-án - videokonferencia keretében – ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, ahol a felek megállapodtak arról, hogy a jövőben minden héten üléseznek, illetve hogy a VKF keretében döntenek a gazdaságvédelmi akcióterv egyes részleteiről.

Április 6-án digitális VKF ülésre került sor a szakszervezeti és a munkáltatói érdek-képviseleti szervezetek, valamint a kormány részvételével. Kormányzati részről Palkovics László (ITM) államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár és Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár (ITM) vett részt az ülésen.

A megbeszélésen a felek megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részleteiről a szerdai napon egyeztetnek. Ezt követően pedig a továbbiakban hétfőnként minden héten tartanak VKF ülést. Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte, hogy az ITM irányítása alá tartozó VKF tevékenységében a Pénzügyminisztérium továbbra is aktív résztvevőként kíván megjelenni.

Az ülésen a felek egyetértettek abban, hogy a kormány által beterjesztett akciótervben prioritást élvez a munkahelyek megőrzése és az elvesztett munkahelyek helyébe lépő új munkahelyek megteremtése.

Megállapodtak abban, hogy a szerdai napon a felek egyeztetni fognak a gazdaság újraindításával kapcsolatos fejlesztési irányokról, képzési oktatási lehetőségekről, a munkaerő megtartását célzó ösztönző programokról, és egyéb részletkérdésekről, továbbá a heti üléseken a foglalkoztatásért felelős államtitkárság adatai alapján elemezni fogják a foglalkoztatási helyzet alakulását, az álláskeresők számának alakulásával együtt.

A minisztérium álláspontja szerint a tervezett munkahelyvédelmi és gazdaságvédelmi akcióprogram ambiciózus, de reális alapokon nyugszik. Az érdekképviseleti szervezetektől egyelőre annyit tudunk, hogy a részletek ismerete alapján mondanak majd véleményt és fogalmaznak meg további javaslatokat.

Emlékeztetőül: az ülés előtt Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be, amely öt programból áll:

  1. Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén a kormány átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.
  2. Munkahelyteremtés: a program összesen 450 milliárd forint értékben támogat beruházásokat.
  3. Kiemelt ágazatok támogatása: ezeket újra kell indítani, például a turizmus, az egészség-, az élelmiszer-, az építőipar, a mezőgazdaság, a logisztika, a közlekedés, a film- és kreatívipar.
  4. Vállalatok finanszírozása: a program kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosít a magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben.
  5. Család- és nyugdíjas-védelemi program: négy év alatt a kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat kapnak majd, ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Robbanhatja a koronavírus a távmunkát - a világ legnagyobb kísérlete zajlik

2020. február 26. 08:34
Az atipikus munkavégzési formák egyébként is terjedőben vannak. Nagyot dobhat az arányon a koronavírus járvány terjedése is. A világ legnagyobb home office kísérlete zajlik. A Távol-Keleten vaskalapos főnökök ezrei szembesülnek azzal, hogy nem csak az irodában ülő kolléga dolgozik. Érdemes már most készülni erre.

Mercosur – Az erdőtüzek miatt veszélyben a megállapodás?

2019. szeptember 04. 08:02
Az amazóniai erdőtüzek miatt több európai uniós tagállamban, például Német- és Franciaországban is veszélybe kerülhet az EU-Mercosur megállapodás ratifikációja. Hiába volt a 20 éves tárgyalássorozat a megállapodás tető alá hozásához?