Soha le nem szálló szállodarepülővel forradalmasítanák a turizmust

2022. július 29. 09:28
A környezettudatosság arculcsapása és a megalománia újabb megnyilvánulása lehetne az óriási, nukleáris meghajtású repülő szálloda. A nem mindennapi gépet edzőteremmel és úszómedencével is felszerelnék, és ötezer utast szállítana páratlan luxusban.
Soha le nem szálló szállodarepülővel forradalmasítanák a turizmust

Egy új CGI-videóban részletesen bemutatták, hogy a mesterséges intelligenciával irányított Sky Cruise repülőszálloda hónapokig a levegőben maradhat, és menet közbeni dokkolással oldaná meg, hogy új utasokat vegyen fel, és a fedélzeten lévőket kitegye – számolt be róla a CNN.

A repülőgép és szálloda futurisztikus hibridje 20, nukleáris fúzióval működtetett hajtóművel rendelkezne, és úgy tervezték, hogy soha ne kelljen leszállnia. A szükséges javításokat is repülés közben végeznék el a gépen. Az óriási méretű repülő szálloda makettjét elkészítő tervező, Hashem Alghaili úgy nyilatkozott, hogy a nukleáris meghajtású égi cirkáló jelentheti a közlekedés jövőjét.

Fotó: Kashif Aziz Awan, YouTube

Ráadásul szerinte nem is kellenek pilóták a géphez, az teljesen autonóm vezérlésű lesz.

Mindez nem oldaná meg a légitársaságokra napjainkban jellemző munkaerőhiányt, ugyanis a brutális méretű gépmadárnak igen népes személyzetre lesz szüksége, hogy minden utasnak maximális kényelmet tudjanak biztosítani.

Az élethű és nagyon részletes videó éttermeket, egy gigantikus bevásárlóközpontot, edzőtermet, színházat és úszómedencét is ígér az égi szállodakomplexumba. A promóciós anyagok szerint a gép farokrészén található „UFO” tökéletes esküvői helyszín lenne.

A futurisztikus ötletek ellenére kemény kritikusai is vannak az ötletnek. Többen egyenesen az új Titanickét hivatkoznak a Sky Cruise koncepciójára, utalva a tervezéssel kapcsolatos számos kérdésre és megoldatlan problémára.

Fotó: Kashif Aziz Awan, Youtube

Egyesek szerint a gépnek már a felszállással gondjai lennének, mivel kialakítása messze nem nevezhető aerodinamikusnak. Ráadásul a súlyával kapcsolatban is kritikák kereszttüzébe került.

Remek ötlet egy atomreaktort tenni valamibe, ami meghibásodhat, és lezuhanhat az égből

– vélekedett az egyik kommentelő, utalva arra, hogy a grandiózus méretű, atomreaktorral ellátott gép becsapódása durva pusztítást okozhat.

A gigantikus projekt hatalmas fejlesztési költségeket emésztene fel, ami szintén a megvalósítás ellen szól, és a fenntartása sem lenne épp olcsó mulatság. Pont emiatt sokan arra számítanak, hogy az utazás egy vagyonba fog kerülni, és nagyon sok ember számára nem lesz megfizethető. Akik szerint a koncepció megvalósítható és megépíthető, ők is úgy gondolják, hogy a szállodahajó a gazdagok kiváltsága lesz.

Bár a látványtervek meggyőzők, és sokan nagy reményeket fűznek az óriási repülőhotelhez, a Sky Cruise megvalósítása még egyértelműen a jövő zenéje.

Fotó: Kashif Aziz Awan, YouTube

Aki mindenképpen szeretné a levegőben tölteni nyaralását, és túl sok felesleges pénze van erre, az űrturistaként is kipróbálhatja magát.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos és testvére, Mark történelmet írtak azzal, hogy 2021 júliusában az űrbe mentek New Shephard nevű űrkapszulájukkal. A Star Trek sorozat Kirk kapitányaként ismertté vált színész, William Shatner pedig a legidősebb űrhajós lett 90 évesen, amikor a Blue Origin elindította második sikeres űrrepülését.

Elon Musk cége, a SpaceX szintén elérhetővé teszi a közeljövőben az űrturisták számára Crew Dragon űrkapszuláit.

A floridai székhelyű Space Perspective pedig azt tervezi, hogy 30 kilométer magasságba fogja felrepíteni az utasokat a világ első karbonsemleges űrkapszulájának segítségével.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Róna Andrea a Danubius Hotels fejlesztési igazgatója

2022. augusztus 04. 13:19
Július 1-jétől új szakember csatlakozott a Danubius Hotels vezetőségéhez. Róna Andrea group director of development pozícióban a hazai és európai Danubius Hotels márkákhoz csatlakozó szállodákért egyaránt felel.

Egyre drágábbak lesznek a hosszú hétvégék a hazai wellness szállodákban

2022. augusztus 16. 11:28
Drágábbak lesznek a hosszú hétvégék a hazai welness szállodákban már szeptembertől. Az áremelkedések oka, hogy elszálltak a rezsiárak és megemelkedtek a munkabérek. Akik azonban időben foglalnak, kedvezményt kaphatnak, úgy tűnik tehát, hogy nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a döntést. Az ATV Híradó riportja.