Sokan visszakerültek a munkaerőpiacra

2021. augusztus 12. 12:14
Fülöp Attila: a szociális kérdés elsősorban foglalkoztatási kérdés
Sokan visszakerültek a munkaerőpiacra

Sokan visszakerültek a munkaerőpiacra azok közül, akik korábban elvesztették munkájukat, így ma 4,7 millió foglalkoztatott van országban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Miskolcon, az Együtt a munkavállalásért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című rendezvényen.

2010 előtt nehéz volt a munkaerőpiacra visszajuttatni azokat, akik onnan kikerültek. A mostani kormányzat filozófiája az, hogy nem a segélyrendszert kell támogatni, hanem munkát kell adni a munkanélkülieknek, a kiszolgáltatottság helyett esély kell nekik - közölte Fülöp Attila.

Ugyanez a cél a megváltozott képességű munkavállalók esetében is, ezen a területen azonban sokkal nagyobb energiára van szükség - tette hozzá.

Fülöp Attila közölte: a szociális kérdés elsősorban foglalkoztatási kérdés, stabil, biztonságos megélhetés csak munkajövedelemből lehetséges.

A 4,7 millió foglalkoztatott között mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű van - mondta.

Az államtitkár közölte: míg 2010-ben minden ötödik megváltozott munkaképességű ember tudott csak munkát találni, addigra ma lényegesen többen dolgoznak közülük, köszönhetően a kormánynak, a gazdasági szervezeteknek és a munkavállalást segítő projekteknek.

Forrás: Profitline / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkavállalók rendkívüli helyzetben - így próbálnak túlélni

2020. április 22. 07:54
Közel 1300 munkavállaló töltötte ki online kérdőívünket egyebek mellett arról, mi történt vele a munkahelyén az országos veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta, hány hónapig tudna megélni megtakarításából és milyen eszközökkel keresne állást. Kiderült, hogy a válaszadók 8 százalékának mondtak fel.

COVID-védőoltás: mit tehet a munkáltató és a munkavállaló?

2021. január 11. 09:13
Sok a bizonytalanság a COVID-védőoltással kapcsolatban; milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak? Mire kötelezheti a munkavállalót és mire nem? Mit tehet az alkalmazott, ha nem szeretne védőoltást kapni? - ezeket a problémás területeket járta körbe és válaszolta meg Zempléni Kinga munkajogász.