Súlyos ábra: élen hazánk a bérek egyenlőtlenségében

2017. szeptember 20. 08:12
Sokat jelent a felsőfokú végzettség, főleg, ha fizetésekről van szó, az OECD egy látványos grafikont készített, hogy megmutassa mennyivel jelent többet.

Több felmérés is készült már arról hazai viszonylatban, hogy mennyivel magasabb átlagfizetést lehet elérni felsőfokú végzettséggel, mint egy középfokúval. Most az OECD ábrája nemcsak azt mutatja meg, mennyivel többet lehet elérni vele, hanem a tagállamok adatainak egymáshoz viszonyított helyzetét is.

A grafikonon jól látható, hogy a közép- és felsőfokú végzettséggel elérhető bérek közötti differenciát tekintve Magyarország éllovasnak számít, hiszen a 6. legnagyobb a különbség. Felsőfokú végzettséggel ugyanis kétszer nagyobb fizetés érhető elő, mint egy középfokú papírral.

Ennél nagyobb különbség Brazíliában, Chilében, Costa Ricán és Mexikóban van, ellenben a fejlett nyugat-európai országokban szinte minimális a különbség, ami nagyobb mértékű jövedelmi egyenlőségre utal. Csupán néhány 10 százalékkal jelent nagyobb fizetést a felsőfokú végzettség Svédországban, Észtországban, de kiemelhetjük még Norvégiát és Dániát is.

A régiónkat tekintve a 60-70 százalékos bérkülönbség a jellemző, tehát még a szűkebb földrajzi viszonylatban is kiugrónak tekinthet a magyar adat.

mfor.hu

Megosztom facebook-on | tweet on twitter

Kapcsolódó cikkek

Megvan a döntés a cafeteriáról - íme, minden újdonság!

2016. november 23. 08:01
Az országgyűlés kedden elfogadta a 2017-re vonatkozó új adó és cafeteriaszabályokat. A CafeteriaTrend összefoglalta, miként lehet majd tervezni a juttatásokat.

A felelős munkáltatói gondolkodás befektetés

2018. szeptember 06. 09:16
Az Év Felelős Foglalkoztatója” díjat 2017-ben egy több mint 2500 munkavállalóval rendelkező kazincbarcikai székhelyű cég, a BorsodChem Zrt. kapta az 500 fő feletti foglalkoztatók kategóriájában. A díjátadás után az OFA Nonprofit Kft. a BorsodChem Zrt. HR és Kommunikációs igazgatójával, Varga Bélával beszélgetett többek között arról, hogy hogyan sikerült megfordítani a fluktuációt, hogyan reformálták meg a HR-t, és hogyan segítik a vegyészképzést a környéken.