Súlyos figyelmeztetést adott ki a Világbank, jöhet az újabb válság

2022. április 28. 09:39
Az orosz-ukrán háború robbantotta be a folyamatot.
Súlyos figyelmeztetést adott ki a Világbank, jöhet az újabb válság

Az ukrajnai háború az „1970-es évek óta a legnagyobb nyersanyagársokkot" fogja okozni – figyelmeztet a Világbank. A nemzetközi szervezet egy új előrejelzésében azt írta, hogy a konfliktus okozta zavarok a földgáztól a búzán át a gyapotig számos árucikk esetében hatalmas áremelkedéshez vezetnek – írja a BBC nyomán a portfólió.hu.

„Az áremelkedés kezd nagyon nagy gazdasági és humanitárius hatásokkal járni”

–- mondta Peter Nagle, a jelentés társszerzője a BBC-nek.

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia–és élelmiszerárak– olvasható a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentésében. A dokumentum összeállítói szerint az idén

a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek tavalyhoz képest, 2023-ban viszont már 12,4 százalékkal csökkennek. Az élelmiszerárak az idén várhatóan 22,9 százalékkal nőnek, jövőre viszont 10,4 százalékkal visszaesnek. A Világbank a legjelentősebb, 29,7 százalékos növekedést a növényi étolajok szegmensében várja az idén. Emellett a műtrágyák drágulása elérheti a 69,2 százalékot, ami az egyik okozója a mezőgazdasági termékek áremelkedésének.
 

Tavaly az energiaforrások ára csaknem megduplázódott, az élelmiszerek ára 31 százalékkal nőtt. A Világbank megjegyzi, hogy az elmúlt két évben az energiaárak emelkedése a 70-es évek eleje óta a legjelentősebb volt. Az élelmiszerek – amelyeknek a legnagyobb beszállítója Oroszország és Ukrajna –, valamint a műtrágyák drágulása 2008 óta a legnagyobb volt.

 „Az árupiacok az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb kínálati sokkját élik meg az Ukrajna elleni orosz háború hatásai miatt”

–- mondta Ayhan Kouz, a Világbank fejlesztési kilátásokkal foglalkozó csoportjának igazgatója, aki szerint nyersanyagárak emelkedése világszerte súlyosbítják az amúgy is magas árnyomást. A Világbank előrejelzése szerint idén a búza ára több mint 40 százalékkal nő, rekordmagasra emelkedik. Az emelkedő árak komoly nyomást fognak gyakorolni a búzaimporttól függő fejlődő országokra.

 

https://168.hu/penz/a-vilagbank-soha-nem-latott-inflaciora-es-nyersanyagarsokkra-figyelmeztet-233407

 

Kapcsolódó cikkek

Eldőlt, év vége helyett 2020-ig kell engedélyeztetni a kutakat

2018. december 14. 08:10
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Mészáros Lőrinc tovább terjeszkedik az agráriumban

2017. február 21. 08:37
Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonába került a muronyi Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. Mészáros Lőrinc a felcsúti Búzakalász 66 Kft.-n keresztül vált tulajdonosává a Békés megyei cégnek.