Sürgetik az áramelést a tejtermelők

2019. szeptember 11. 08:57
A növekvő termelési költségekhez igazított, magasabb nyerstejfelvásárlási árakat szeretnének a hazai gazdaságok.

A Tej Terméktanács közleménye szerint több hazai tejtermelő vállalkozás igencsak nehéz helyzetbe került az elmúlt hónapokban. A munkaerő- és bérköltségek folyamatos emelkedése számos termelőt kihívás elé állított - írja a Magyar Nemzet.

Most már biztos a tejár megemelkedése - fotó: pixabay.com

Nemcsak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket. Ráadásul olyan lojális dolgozót is egyre nehezebben találnak, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő, nehéz állatgondozási és fejési feladatokat.

Ha béremelésekkel és egyéb juttatásokkal sem tudják megtartani a dolgozókat, akkor külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulniuk, míg mások a robotizált fejésben gondolkoznak.

A terméktanács szerint ugyanakkor a fejőrobotra történő átállás olyan alapvető technológiai változtatásokat is kíván, amelyeket csak egy zöldmezős beruházásnál vagy a telep nagyobb átépítésekor gazdaságos meglépni.

– A helyzet olyan súlyos, hogy előbb-utóbb több tejtermelő kénytelen lesz termelési tevékenységét feladni – hívta fel a figyelmet a terméktanács. A munkaerő mellett az erősödő infláció, az input költségek, valamint az ipari energiaárak is gyors léptékben emelkedtek az elmúlt időszakban. A nyerstej ára ugyanakkor nem követte ezt a folyamatot.

Az árak 2,5 éve gyakorlatilag 90 és 100 forint között mozognak. Ez az árszint azonban egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő termelési költségeket.

Egyes piaci elemzések azt mutatják, hogy a tejtermelés önköltsége évente egy liter tejre vetítve akár 10 forinttal is növekedhet. – A legfontosabb feladat, hogy a költségnövekedésből eredő feszültségeket rendezzük. A tejtermelők nyerstejet szeretnének termelni, hosszú távon kiszolgálva a feldolgozókat és a fogyasztókat egyaránt.

Az ágazat életben tartásához, valamint további fejlesztéséhez és a hatékonyság növeléséhez azonban áremelésre van szükség – fogalmazott közleményében a terméktanács. Hozzátették: a hazai tejtermelés élen jár az Európai Unióban, tenyésztési és tenyésztésszervezési szempontból a tehénállomány jól kézben tartott.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Útmutató készült az élelmiszerpazarlás mérséklésére

2019. augusztus 30. 07:35
Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.

Fémdarabot találtak puffasztott kukorica termékben

2019. február 26. 08:40
Vállalati önellenőrzés során a német ROSSMANN fémdarabot talált Csehországban gyártott, tengeri sós, puffasztott kukorica termékekben. Az egyikből (enerBIO márka) a hazai üzletekbe is érkezett. A Nébih-et a RASFF rendszeren keresztül értesítette a német hatóság