Sürgetik az áramelést a tejtermelők

2019. szeptember 11. 08:57
A növekvő termelési költségekhez igazított, magasabb nyerstejfelvásárlási árakat szeretnének a hazai gazdaságok.

A Tej Terméktanács közleménye szerint több hazai tejtermelő vállalkozás igencsak nehéz helyzetbe került az elmúlt hónapokban. A munkaerő- és bérköltségek folyamatos emelkedése számos termelőt kihívás elé állított - írja a Magyar Nemzet.

Most már biztos a tejár megemelkedése - fotó: pixabay.com

Nemcsak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket. Ráadásul olyan lojális dolgozót is egyre nehezebben találnak, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő, nehéz állatgondozási és fejési feladatokat.

Ha béremelésekkel és egyéb juttatásokkal sem tudják megtartani a dolgozókat, akkor külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulniuk, míg mások a robotizált fejésben gondolkoznak.

A terméktanács szerint ugyanakkor a fejőrobotra történő átállás olyan alapvető technológiai változtatásokat is kíván, amelyeket csak egy zöldmezős beruházásnál vagy a telep nagyobb átépítésekor gazdaságos meglépni.

– A helyzet olyan súlyos, hogy előbb-utóbb több tejtermelő kénytelen lesz termelési tevékenységét feladni – hívta fel a figyelmet a terméktanács. A munkaerő mellett az erősödő infláció, az input költségek, valamint az ipari energiaárak is gyors léptékben emelkedtek az elmúlt időszakban. A nyerstej ára ugyanakkor nem követte ezt a folyamatot.

Az árak 2,5 éve gyakorlatilag 90 és 100 forint között mozognak. Ez az árszint azonban egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő termelési költségeket.

Egyes piaci elemzések azt mutatják, hogy a tejtermelés önköltsége évente egy liter tejre vetítve akár 10 forinttal is növekedhet. – A legfontosabb feladat, hogy a költségnövekedésből eredő feszültségeket rendezzük. A tejtermelők nyerstejet szeretnének termelni, hosszú távon kiszolgálva a feldolgozókat és a fogyasztókat egyaránt.

Az ágazat életben tartásához, valamint további fejlesztéséhez és a hatékonyság növeléséhez azonban áremelésre van szükség – fogalmazott közleményében a terméktanács. Hozzátették: a hazai tejtermelés élen jár az Európai Unióban, tenyésztési és tenyésztésszervezési szempontból a tehénállomány jól kézben tartott.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Egészségtelen élelmiszerek: milyen reklámokat lát a gyerek?

2018. november 07. 09:50
Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentése szerint a jelenlegi szabályozások, melyek korlátok közé szoríthatnák, hogyan lehet egészségtelen ételeket reklámozni, teljes mértékben hatástalanok.

Spárgapiac

2019. június 18. 08:00
A világon mintegy 8,9 millió tonna spárgát takarítanak be, a legtöbbet Ázsiában (88 százalék) termesztik. Az Európai Unió termelése az utóbbi években 308-325 ezer tonna között volt. A legnagyobb európai termelők Németország, Spanyolország és Olaszország.