Szakképzési munkaszerződéssel dolgozó tanulók munkavégzése és szabadsága

2021. november 30. 08:57
Milyen munkarendben foglalkoztathatók a szakképzési munkaszerződés alapján dolgozó tanulók, illetve hogyan kell kiadni a szabadságukat? Olvasói kérdésekre Hajdú-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
 
Szakképzési munkaszerződéssel dolgozó tanulók munkavégzése és szabadsága

A kérdés részletesen így szólt: Az XY Kft.-nél szakképzési munkaszerződéssel dolgoznak tanulók, az egyik 1 éves munkaszerződéssel, a másik 2 éves munkaszerződéssel. Hetente 2 napot dolgoznak, napi 8 órában. 14. évfolyamosok. Idén a szabadságukat (időarányosan) a szünetben ki tudjuk írni. A 2022. évben az éves 30 nap szabadságot hogyan kell kiadni számukra? A nyári hónapban folyamatosan lehet kiadni? Mivel a 2 éves szerződéssel dolgozó tanuló 2023. augusztus 31-éig van, a nyári munkavégzés hogyan történik? Minden nap, vagy csak hetente 2 napot kell dolgozniuk, ugyanazért a bérért? Nyáron nincs iskola.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

szakképzési törvény 84. § (4) bekezdése szerint a tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a tizennyolcadik életévének betöltése évének utolsó napjáig évente 45 munkanap, ezt követően évente 30 munkanap szabadság illeti meg. A szabadság kiadásánál figyelemmel kell lenni az őszi, téli, tavaszi és nyári szünet rendjére.

További rendelkezés, hogy a nyári szünetben legalább 15 munkanap szabadságot a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy kérésének megfelelő időpontban egybefüggően kell kiadni. Mindebből az következik, hogy kiadható folyamatosan nyáron is a szabadság, azonban mivel a további szünetekre is tekintettel kell lenni, nem javaslom valamennyi nap kiadását.  

A munkarend tekintetében a törvény szerint a tanuló teljes napi munkaideje nem haladhatja meg a napi 8 órát, fiatal munkavállaló esetében a napi 7 órát.

Legfeljebb kéthetes munkaidőkeretet lehet elrendelni, rendkívüli munkaidő pedig nem rendelhető el.

Ezen szabályok betartása mellett lehet nyáron, a szünidőben is foglalkoztatni a tanulókat, illetve megszervezni a beosztásukat.

Ha a munkabért a hetente 16 órára figyelemmel állapították meg, abban az esetben ezt kell alapul venni (hacsak nem állapodtak meg abban a szakképzési munkaszerződésben, hogy két napra osztható be, abban az esetben több napra is szét lehet osztani ezen órákat).

 

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Rosszat tesznek az álomígéretek az álláskeresőknek

2019. április 11. 07:29
A 8. Országos Nagykereskedelmi és Gyártói Konferencián a munkaerő-piaci kihívásokról beszélgetett három szakember. A HR szakértők egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy egy jó ideje már közel sem a fizetés az egyetlen motiváló tényező a munkavállalók számára; ma már a túlélés kulcs az, hogy ki mennyire képes és hajlandó odafigyelni a kollégáira.

A nap kérdése: sztrájk alatt szünetel-e a munkavállaló biztosítása?

2022. március 31. 07:55
Szünetel-e a dolgozó (tanár) biztosítása, ha adott napon nem dolgozza le a munkaszerződésben rögzített óraszámot, például napi 2 órát sztrájkol? A kieső időben igazolatlanul van távol – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.