Szakszervezet: "a munkavállalókat egyenként fogják megfélemlíteni"

2018. december 14. 08:03
Azt állítja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), hogy a Fidesz és a kormány egyszerűen hazudik a rabszolgatörvényként emlegetett jogszabálymódosítás pontjairól. A párt korábbi pontokba szedett cáfolatának állításait sorban vették végig Facebook-oldalukon, állítva, hogy a törvénymódosító megszavazói cinikusak és tagadják, hogy a dolgozók még jobban kiszolgáltatottá vállnak a munkáltatóik felé.

A Fidesz szerdán - miután a parlament az ellenzék obstrukciós kísérletei ellenére elfogadta a munkatörvénykönyvének módosítását - a Facebookon tett közzé egy 5 pontból álló nyilatkozatot "Igazat mond-e az ellenzék?" címmel, amelyben azt akarták cáfolni, hogy a módosítás nem teszi kiszolgáltatottabbakká a dolgozókat. Valamint hogy nem lehet rá kényszeríteni a túlórákat azokra a dolgozókra, akik azt nem akarják vállalni, illetve, hogy nem igaz a hároméves kifizetési időszak.

 

Mint ismert a jogszabály az eddigi 250 órás éves túlmunkakeretet emelné 400 órára. A VDSZ pedig csütörtök este a Facebookon kiállt amellett, hogy a kormány és a Fidesz nem mond igazat. Ahogy azt a hvg.hu kiszúrta, azt írják a bejegyzésben, hogy mivel a magyarok többsége munkaidőkeretben dolgozik, ami 36 hónap is lehet, ennek végén történik a túlóra elszámolása és kifizetése.

A szakszervezet szerint abban is hazudik a párt/kormány, hogy a dolgozók nem kényszeríthetők a túlóra elvégzésére. Azzal érvelnek, hogy jelenleg sem kell semmilyen beleegyezés 250 óráig, kollektív szerződés viszont akkor kell, ha a 300 órás felsőhatárig dolgoztatnák az embereket. Valamint azt sem tartják valós érvnek, hogy a dolgozóknak önként kell vállalniuk a túlmunkát, ugyanis - ahogy fogalmaznak - "aki dolgozott már beosztottként, az tudja, mit jelent ez az »önkéntesség«".

Azt cinikus érvelésnek tartják, hogy az uniós irányelv 416 óra túlmunkát is engedne, ugyanis sehol sem ilyen magas a direktíva a tagállamok közül.

Arra a fideszes állításra, hogy a szakszervezetek azért lázadnak a jogszabály ellen, mert nélkülük is megállapodhatnak a dolgozók a túlóráról úgy reagált a szervezet, hogy ez aljasság. Ők valójában azt sérelmezik, hogy "a munkavállalókat egyenként fogják megfélemlíteni és 400 óra túlmunkára kényszeríteni a túlórapótlék emelése nélkül."

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Minisztériumi munkatárssal vetették át az Orbán Viktornak címzett szakszervezeti levelet

2019. január 09. 08:25
Levélben kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől a szakszervezetek a munka törvénykönyve módosításának visszavonását, a sztrájktörvény módosítását, valamint tisztességes béreket és rugalmas nyugdíjrendszert követelnek. A levelet az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületében a minisztérium egyik munkatársa vette át Kordás Lászlótól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnökétől.

Mikor jogellenes a sztrájk?

2019. március 21. 08:26
Komoly szankciókhoz vezethet