Szarvasgomba-feldolgozó üzemet adtak át Szolnokon

2020. október 09. 08:20
A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAG) szarvasgomba-feldolgozó üzeme hozzájárulhat a hazánkban is több évszázados múltra visszatekintő szarvasgomba-gyűjtés, illetve -fogyasztás hagyományának újraélesztéséhez - mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a beruházás csütörtöki átadásán, Szolnokon.
Szarvasgomba-feldolgozó üzemet adtak át Szolnokon

Zambó Péter kiemelte: a társaság tavaly 248 millió forint összértékű fejlesztést hajtott végre, amihez 80 millió forint beruházási támogatást kapott az Agrárminisztériumtól. A beruházás az építkezésen túl innovatív elemeket is tartalmazott, hiszen a feldolgozó a legkorszerűbb élelmiszeripari technológiát alkalmazza - tette hozzá.

Az üzem létrehozásával a NEFAG nemcsak további piaci pozíciók megszerzését tűzte ki célul, de a jelenlegi munkahelyek megtartására és a foglalkoztatotti létszám bővítésére is törekedett. Ennek megfelelően alakította ki a 350 négyzetméter területű feldolgozót, benne 21 önálló helyiséggel az adminisztráció, a földesáru-munkálatok és a feldolgozáshoz kapcsolódó, élelmiszertechnológiai folyamatok számára - mondta az államtitkár.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

A projekt részeként épült meg a Bagolyvár Vadaspark fogadóépülete is, amely a vállalat környezeti nevelési és szemléletformáló tevékenységének feltételeit emelte az eddiginél magasabb színvonalra - tette hozzá.

Az államtitkár ismertette: a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. fenntartásában lévő erdőkben az éves szarvasgombatermés 20-30 tonna közé tehető. E mennyiség túlnyomó részét az elmúlt évtizedekben olasz és német feldolgozóüzemek vásárolták fel alapanyagként. Az itt gyűjtött, prémium minőségű szarvasgombakereskedelmi együttműködéseken keresztül a magyar Alföldet közel harminc országgal kapcsolja össze - fogalmazott.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Kiemelte: az elmúlt húsz év tapasztalataira építve döntött a cég arról, hogy az alapanyagexport helyett a nagyobb hozzáadott értékű félkész- és késztermékekre helyezi a hangsúlyt.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a cég konzervált feldolgozási alapanyagokat, illetve a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékeket állít elő. A tárca és a társaság közös szándéka, hogy a kizárólag a Kárpát-medencében található homoki szarvasgomba legyen a szolnoki feldolgozóüzem fő alapanyaga, egyben védjegye és hazai, valamint nemzetközi hírvivője - mondta Zambó Péter.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az eseményen arról beszélt, hogy a közelmúltban elindult Kreatív Régió program keretében Jász-Nagykun-Szolnok megye a feldolgozóipar és az öntözéses gazdálkodás fejlesztését tűzte ki egyik elsődleges céljául. Ennek fontos és különleges eleme, új és jövőbe mutató színfoltja a NEFAG Zrt. szarvasgomba feldolgozója - jelentette ki.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Fehér Sándor, a vállalat termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: az új feldolgozóüzem éves elméleti kapacitása mintegy 30-40 tonna, az egység 7 embernek ad munkát. Jelenleg a friss gomba értékesítésén kívül ötféle feldolgozott terméket állítanak itt elő, ez a tervek szerint egy éven belül 25-30-ra bővülhet. A társaság éves árbevételének egytizedét kitevő termékértékesítés több mint 95 százaléka export - jelezte.

Hozzáfűzte: reményeik szerint a tevékenységből származó bevételek részarányát a későbbiekben sikerül megduplázniuk, elsősorban a feldolgozott termékekre alapozva.

A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. éves árbevétele évről-évre nettó 3 milliárd forint körül alakul, a cég 150 alkalmazottat foglalkoztat.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nemzetgazdasági és stratégiai cél a hazai termékek arányának növelése az élelmiszeriparban

2020. július 28. 07:48
Az Európai Bizottság javaslata elfogadható lenne, de kritikussá válhat annak ütemezése, időzítése és bevezetésének gyorsasága – mondta lapunknak Oravecz Márton

Nemcsak a fogyasztók pazarolnak

2019. január 31. 08:32
Az élelmiszer-pazarlás, angolul food waste, az utóbbi években népszerű fogalommá vált. A legtöbb szakértő a fogyasztók és a kereskedelem pazarló magatartásával foglalkozik, holott a fogyasztók után a második legtöbb veszteséget a feldolgozóipar termeli.