Szemétszedő túrák indulnak az erdők-mezők megtisztítására

2024. március 22. 17:26
Negyedik alkalommal hirdeti meg a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) és az Aktív Magyarország. A kampány március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján indul, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart.
Szemétszedő túrák indulnak az erdők-mezők megtisztítására
Az idei kezdeményezéshez már most több mint 60 szervezet csatlakozott: állami erdészetek, nemzeti parki igazgatóságok, számos önkormányzat és civil szervezet, valamint iskolák is tesznek együttesen azért, hogy a természet megszabaduljon a túrázók és az illegális szemétlerakók által hátrahagyott hulladéktól. A kampány kettős céllal indul. Egyrészt a szervezők szeretnék különböző szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.A kampány fő célja négy éve ugyanaz: minél többen ragadjanak kesztyűt és szemeteszsákot, hogy túrájuk során annyi szemetet juttassanak vissza a civilizációba, amennyit csak tudnak. Ugyanakkor a kampány a szemléletformálásra, valamint a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet, a legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.
 
Mozgalommá nőtte ki magát a felhívás
A közreműködő szervezetek a következő egy hónapban számos szemétszedő túrát indítanak, melyekhez várják az önkéntesek csatlakozását. Márciusban 40 ilyen túra lesz országszerte, kis és nagy települések, városok környékén.A szemétszedő túrák bővülő időpontjai és helyszínei a tavaszinagytakaritas.hu oldalon válnak majd folyamatosan elérhetővé.  A szervezett túrák mellett minden kirándulót arra buzdítanak, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy zacskóval induljon útnak, amelyet teleszed eldobált hulladékkal.
 
A Föld napján záruló kezdeményezést egy ötletes és meghökkentő kommunikációs kampány is kíséri majd, melynek szlogenje: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!". A filmek a Prédikálószékre, a Tisza-tóra és a Budapest–Balaton kerékpárúton lévő, ikonikus etyeki mandulafasorra repítik a nézőt, de a madárcsicsergés és a csodálatos természeti környezet helyett a mindent elöntő szemét uralja a látképet. A sokkoló, posztapokaliptikus helyzet elkerülése érdekében ma még tudunk tenni a természet megóvásáért. Ez a kampány egyik fő üzenete.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

2023. február 16. 16:21
Európai Kulturális Találkozóközpont az impozáns Károlyi-kastélyban
A hatalmas, száz szobás, romantikus Károlyi-kastély a Bakony és a Vértes közötti Móri-árokban fekvő Fehérvárcsurgón található.
 
A kastély története
Az eredetileg a Perényi család birtokában lévő területre egy kis barokk kastéllyal együtt 1834-ben szerzett zálogjogot a Károlyi család, majd 1854-ben végleg a tulajdonukba került a birtok.
 

Folytatódik a gyorsforgalmi utak felújítása: az M1-es, az M3-as és az M7-es autópálya is érintett

2024. március 19. 15:21
Szerdán az M7-es autópályán három helyszínen - a Kőröshegyi völgyhíd, Balatonlelle és Becsehely térségében - a terelések kiépítésével elindulnak az idei szintrehozási munkálatok. Ezen a héten az M7-esen a tönkrement burkolat cseréjének előkészítő munkái is megkezdődnek - tájékoztatta kedden az MTI-t a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.