Szerviz a térség gazdáinak

2023. április 25. 08:32
Zalaszentgrót térségében nem is gépszerelő műhelyre, hanem komplex szervizbázisra volt szükség, ami azonnal képes hatékonyan segíteni a gazdáknak, ha egy munkagépük meghibásodna, hallottuk Németh Zsuzsannától, a projekt megvalósítását javasló Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnökétől, aki összeállította a térség agrárgazdaság-fejlesztési és agrároktatási-felnőttképzési programját.
Szerviz a térség gazdáinak

A tervek elkészültek, engedélyezték őket, és egy pályázaton a szükséges támogatást is elnyerték; íme, a látványterv

A tanulmány egyik célja a szervizbázis megvalósítása, ami egyelőre sikeresnek ígérkezik. A tervek elkészültek, engedélyezték őket, és egy pályázaton támogatást nyertek a megvalósítására. Már a kivitelezéssel kapcsolatos egyeztetés zajlik, és ha minden terv szerint alakul, akkor év végén megnyílik a műhely.
 
– A Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület Zalaszentgrót-Csáford városrészben alakult meg 2005 októberében.
 
A szervezet célja volt, hogy elősegítse Zala megye szőlő és borkultúrájának felemelkedését, és hogy egy növényvédelmi előrejelző rendszer létrehozásával megteremtse a környezetbarát szőlő- és bortermelés feltételeit
 
– mutatta be az egyesületet Németh Zsuzsanna. – A zalai gazdák nem a tornácról szemlélik az időjárás alakulását, hanem rákattintanak a regionális, határokon átnyúló növényvédelmi előrejelző szolgálat weblapjára. A térségi együttműködés nagy előnye volt, hogy a naprakész adatok alapján gyorsabban és hatékonyabban meg tudták szervezni a növényvédelmet, az egész lefedett területen. A horvát határon átnyúló program tette lehetővé a szolgáltatást a természeti egységet képező Mura-Dráva-Zala-vízgyűjtőben, ahol kiemelten kezeljük az élő vizek megóvását a szennyeződéstől. A szakmai fejlődésben is segített az összefogás, mert a gazdálkodás egyes elemeinek integrálása rendszeres együttműködést teremtett: rendszeressé váltak a szakmai tájékoztatók, bővült az információáramlás. Az évek során szerzett tapasztalatai alapján az egyesület úgy döntött, vidékmegőrző és kulturális feladatokkal is kibővíti tevékenységét.
A szakmai együttműködés során szervezett számos borászati találkozón szereztünk tapasztalatokat, és egy ősmagyar szőlőfajtát, a Pintest is megmentettünk az eltűnéstől.
Németh Zsuzsanna elmondta, a kezdeti célok után újakat találtak ki, mégpedig ismét olyanokat, amik gyakorlati oldalról segítik a gazdálkodókat. Az igények felmérése során derült ki, hogy mekkora szükség volna egy szervizbázisra és a hozzá kapcsolódó oktatási központra.
Németh Zsuzsanna: a programban fontos szempont a mezőgazdasági szakmák presztízsének a növel
Németh Zsuzsanna: a programban fontos szempont a mezőgazdasági szakmák presztízsének a növelése
 
– Zala megye egészében vonzó a természeti környezet és kedvezőek az adottságok, viszont igen tagolt, jellemzően aprófalvakból és kisvárosokból áll a településhálózat. A zalai települések több mint 60 százaléka ötszáz lelkesnél kisebb, vagyis az aprófalvak sajátos igényeihez és lehetőségeihez illeszkedő fejlesztésekre van szükség.
 
A projekt megvalósítását indokolja továbbá, hogy a többi nyugat-dunántúli vármegyéhez képest Zalában nagy a munkanélküliség. Zalaszentgrót és térsége például mintegy harminc települést foglal magába, és a járás tizenkilenc települése, köztük Kehidakustány, Zalacsány és több másik is kistelepülés, amelyek lakói túlnyomórészt mezőgazdaságból élnek, vagy legalábbis családtagjaikon keresztül érintettek a mezőgazdaságban.
 
Négyszázhúsz támogatást igénylő mezőgazdasági vállalkozó tartozik a zalaszentgróti falugazdászokhoz, ebből több mint háromszázan mezőgazdasági erőgépekkel rendelkeznek és tíz hektár feletti területen gazdálkodnak.
Jellemző még az országos átlagot meghaladó zártkerti területek mennyisége, amik részben műveltek, ezek hozzájárulnak a térség lakosságának jobb gyümölcs, zöldség, illetve élelmiszer-ellátásához. A mezőgazdasági termelésben krónikus hiány mutatkozik szakemberekből, a modern gépekhez ugyanis olyan szakemberek kellenek, akik értenek azok kezeléséhez. A mezőgazdasági vállalkozóknak is érdeke, hogy a drága berendezéseket az alkalmazottak felelősségteljesen használják, kezeljék. Egy nem szakszerűen működtetett és karbantartott gépnél növekszik a meghibásodás kockázata, ami termeléskiesést eredményezhet, a gazdáknak komoly anyagi veszteséggel kell ilyenkor számolni. A műszaki és gazdasági szempontokat figyelembe véve szükségszerű olyan fejlesztési megoldás, amely a jelenlegi piaci környezetben hosszú távon a térség versenyképességének a növelését is eredményezi.
 
– Ma már a mezőgazdálkodást sem lehet megfelelő technikai és technológiai háttér nélkül végezni – fogalmazott az elnök.
 
Az elmúlt évtizedekben a traktorok funkciója is jelentős mértékben megváltozott, mivel az egyszerűen vontatásra használt gépek napjainkra egyértelműen univerzális erőgéppé alakultak.
– A zalai térségben a műszaki háttér egyrészt elavult, másrészt a korszerűbb gépek karbantartása, javítása és szervizelése nem megoldott, vagy ha megoldható, rendkívül költséges. Ezt részben a szervizszolgáltatási díj, másrészt a távolsági kiszállás magas költsége okozza. Ez nagy terhet ró a gazdákra, a versenyképességüket is rontja. A térség gazdasági szereplői körében végzett igényfelmérés alapján és a bevont szereplők segítségével olyan szolgáltatási projekt létrehozása a cél, amely hatékony válaszokat tud adni a felmerülő igényekre és nehézségekre. Ez egy Zalaszentgrót székhelyű oktatóterem, tanműhely és javítóbázis létesítésével biztonságosan megoldhatónak tűnik, szerintünk optimális megoldás volna a nehézségekre. A megoldás lehetősége felvet egy ehhez kapcsolódó másik problémát: a mezőgazdasági gépek szerelésének, javításának helyi és térségi szakemberhiányát. Hiányzik a munkaerő a mezőgazdaságban, és ez a gépeket működtető és javító szakemberek esetében is megmutatkozik.
 
A klasszikus gépeket ismerő szerelők már kiöregedtek, de aki nem, az a technikai fejlődést nem tudta követni. A szakemberhiányt helyiekkel célszerű megoldani.
Németh Zsuzsanna elmondta: a telephelyen a javítás és szervizelés mellett oktató központot terveznek, ezzel lenne ugyanis komplex a rendszer. A szolgáltatási portfólió fontos eleme a gyakorlatorientált duális képzés biztosítása. A diákok helyi gazdaságoknál és cégeknél tudják átültetni a gyakorlatba a képzés keretében megszerzett tudásukat, és ott a legújabb és a legmodernebb gépekkel tudnak megismerkedni. A hagyományos iskolarendszerű képzésen túl posztgraduális és felnőttképzés is megvalósulhat, általános és speciális modulokkal egyaránt. A mezőgazdasági gépkezelő-karbantartó képzés tematikájának tervezete már elkészült. Pályázati segítséggel ez a képző-, oktató- és javítóbázis pár év alatt a térség meghatározó agroökonómiai központjává fejlődhet.
 
– A város vonzáskörzetében lévő településeken gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozó szakemberek az adott település hangadói, véleményformálói. A tervezett program végrehajtása az ő versenyhelyzetüket lényegesen javítja, ezáltal a térségben a projekt társadalmi visszhangja is jelentős lesz – tette hozzá. 
 
Elérendő cél, hogy a helyi gazdasági szereplők példája nyomán kialakulhasson a projekt résztvevőiben egy erős szakmai kötődés a lakhelyhez, azáltal is, hogy lehetőséget teremtünk a duális képzésben – a gyakorlatot a helyi gazdaságokban végezhetik a hallgatók.
Nem is szólva arról, hogy a diákok a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható szaktudásra tehetnek szert. Az itt élők közül néhányan visszatérnek ugyan a családjuk által működtetett gazdaságba, de ez a motiváció kevés a munkaerő-megtartó képesség javulásához. Fontos szempont a programban a mezőgazdasági szakma presztízsének növelése, a programunk ezt kívánja szolgálni. Bízunk benne, hogy a szerviz kivitelezése hamarosan megkezdődik, és minél előbb elindulhat a szervizszolgáltatás, a hozzá kapcsolódó egyéb tervekkel együtt.
 
Forrás: Magyar Mezőgazdaság
 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Közösen a biodiverzitás megőrzéséért

2023. december 04. 14:14
Olyan faj-, erdő- és vízvédelmi programok közös kidolgozása áll az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektjében, amelyek a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt – jelentette be Nagy István agrárminiszter ma, dec.4.-én, a Budapest Climate Summit 2023. konferencián.

Kijev a vámok és kvóták végleges feloldását akarja elérni

2024. március 05. 15:51
Szerintük az ukrán agrártermékek nem okoznak kárt az uniós piacnak.
 
Az Európai Uniónak hosszú távú hozzáférést kell biztosítania piacához az ukrán élelmiszergyártók számára ahelyett, hogy mindig csak egy évre hosszabbítják meg az engedélyeket, és így a döntés a politikai helyzet kegyelmére van bízva, sürgette egy magas rangú kijevi illetékes hétfőn – írja a vg.hu.