Szigorodó pályázati előírások és bizonytalan források

2017. március 06. 09:41
Márciusban megjelennek a zöldítés és a termeléshez kötött támogatások változásai, több pályázat előírásai szigorodnak, az agrártámogatásokból finanszíroznák a menekültválságot – az Agroinform hírösszefoglalója.

Márciusban jelennek meg az egységes kérelem változásai
Elsősorban a zöldítés és a termeléshez kötött támogatások előírásai módosulnak. A zöldítési előírásokban 2017-től kibővül például az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, és a nitrogénmegkötő növények esetében is módosulnak az előírások. Változások várhatók a zöldségnek minősülő fűszernövényeknél, az ipari zöldségeknél és a gyümölcsöknél is.

Visszaélések és hibák – szigorítanak a pályázatok feltételein
A fiatal mezőgazdasági termelők számára meghirdetett támogatás esetében azért kell szigorítani, mert egyes pályázatírók az elmúlt hetekben kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni. A diverzifikációs pályázatnál pedig úgynevezett lehatárolási probléma adódott. A részletekért kattintson ide.

 

Módosult a fiatal gazda pályázat határideje
Módosította a Miniszterelnökség „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című pályázati felhívás támogatási kérelmeinek benyújtási időszakát. A megjelent módosítás szerint a kérelmeket 2017. március 1. helyett 2017. március 16-tól nyújthatják be a fiatal gazdálkodók.

Pályázati forrás nyílik a halászati termékek piaci értékesítésére
A felhívás mintegy 400 millió forint keretösszeggel kíván hozzájárulni a termelői szervezetek és azok társulásai, valamint az ágazatközi szervezetek létrehozásához, új piacok felkutatásához és a forgalomba hozatali feltételek javításához. A kiírás forrásai emellett elősegítik a halászati termékek minőségének erősítését, illetve a hozzáadott érték emelését is.

Már igényelhető a méhészeti támogatás
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnél (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodók, valamint az OMME és a tagszervezetei 2017. február 24-étől nyújthatják be – a 2016/2017. végrehajtási időszakra vonatkozó – kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz.

méhészet

A kifizetési kérelmeket az OMME tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodók nyújthatják be – fotó: Shutterstock

Állami tulajdonba kerülhetnek a gazdátlan ingatlanok

Az állam elveheti azokat az ingatlanokat, amelyek tulajdonosaiként az okmányok olyan embereket jelölnek meg, akik több mint 115 éve születtek. Az ingatlanok akkor kerülnek az államhoz, ha azokért senki sem jelentkezik.

Az agrárválságok világossá tették a magyar mezőgazdaság gyengeségeit
Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezvényén tartott előadásában kifejtette: hűtőházak és feldolgozóüzemek létesítése, eredményes vízgazdálkodás, az állattenyésztés, ezen belül főleg a nemesítés fejlesztése, valamint termelői szerveződések létrehozása nélkül nem lehet sikeres a magyar mezőgazdaság, ezeket az agrárkormányzatnak támogatnia kell.

Mind inkább szétválik az intelligens növénytermesztés és a döntéshozatal
Egyre kevésbé tudunk jó válaszokat adni a szántóföldi növénytermesztést befolyásoló tényezőkre. A helyspecifikus gazdálkodás lehet a megoldás, ám a gazdálkodó a mind nehezebb döntéshozatalban továbbra is egyedül marad. Jöjjön a mesterséges intelligencia?

prega

„A precíziós gazdálkodással járó egyik legnagyobb feladat a helyspecifikus adatok gyűjtése, feldolgozása és elemzése” – fotó: Agroinform.hu

Átláthatóvá teszik a tejpiacot

Rövidesen hatályba lép a tejpiac átláthatóságát javító rendelet. Ez alapján minden tejfeldolgozó, nyerstej kivitellel foglalkozó tejtermelő, tejtermék nagykereskedő és kiskereskedő köteles rendszeres piaci jelentést adni.

A generációváltás súlyos kérdés, de egyben komoly lehetőség is
A fiatalok digitális világban nőnek fel, ezért a mezőgazdaságban is sokkal könnyebben alkalmazzák a modern technika vívmányait, mint az előző generációk tagjai.

Az agrártámogatásokból vonnának el a menekültválság kezelésére

Az Európai Unióban az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire – mondta a brüsszeli Európai Bizottság (EB) költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa.

támogatás

A határvédelem és a menekültügy komoly forrásokat igényel, ezt a biztos szerint részben az agrártámogatásokból kell átcsoportosítani – fotó: Shutterstock

Támogatja a kormány a fiatalok vidéken maradását

A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul Esély Otthon névvel. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázat keretösszege tízmilliárd forint.

Törvénymódosítással segítenék a kárt szenvedett gazdákat
Törvénymódosítással segítene az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az időjárási körülmények miatt bajba került gazdálkodóknak a károk mérséklésében. A bizottság a javaslattal A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011-es törvény már folyamatban lévő módosításához csatlakozik.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

19 milliárd forint építésre

2016. június 08. 08:14
Lázárék újabb, mintegy 19,68 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdettek meg. A Vidékfejlesztési Program „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című pályázatra kizárólag elektronikus úton 2016. augusztus 5. és 2018. augusztus 6. között lehet majd pályázni. Az első értékelési határnap 2016. október 5.

Mától elérhető a Földművelésügyi Minisztérium által a 2017. évi Zöld Forrás pályázat keretében befogadott pályázatok listája

2017. május 10. 07:38
A Földművelésügyi Minisztérium idén is meghirdette a Zöld Forrás pályázatot, amelyből támogatást a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósításában közreműködő, a 2017. március 22-én közzétett felhívásban megfogalmazott feltételeknek megfelelő környezet- vagy természetvédelmi célú közhasznú társadalmi szervezetek (egyesületek vagy alapítványok) igényelhettek 2017. április 21-ig.