Szociális Párbeszéd 2018

2019. február 27. 10:26
2019. február 25-én a Kossuth Klubban a Friedrich Ebert Stiftung és a Policy Agenda új kiadványát a „Szociális Párbeszéd 2018 – Egyeztetés és érdekérvényesítés a munka világában” című évkönyvet mutatták be a szerzők.

A kiadvány a tervek szerint minden évben megjelenik, és benne a szerzők - Belyó Pál, Kiss Ambrus, Kis Miklós - részletesen bemutatják az elmúlt év történéseit. Áttekintést adnak az elmúlt – sok tekintetben még lezáratlan – év eseményeiről, a munka világát érintő kutatásokról, szociális párbeszéd intézményrendszerének működéséről.

Az idei évben is része az évkönyvnek a „Szakszervezeti helyzetkép 2018” fejezet, amely konföderációnként, ágazatonként bemutatja a legnagyobb szakszervezeteket. A kiadványt a Policy Agenda a FES támogatásával jelentette meg.

A „Szociális Párbeszéd 2018 – Egyeztetés és érdekérvényesítés a munka világában” évkönyv bemutatását követően, amelyet Kiss Ambrus tett meg, a szervezők panelbeszélgetést indítottak arról, hogy milyen volt a 2018-as év, és mire lehet számítani 2019-ben.

A panelbeszélgetés résztvevői Dr. Dávid Ferenc, közgazdász, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége volt főtitkára és Háromi László, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökhelyettese voltak, a beszélgetésüket szintén Kiss Ambrus moderálta.

Dávid Ferenc arról beszélt, hogyan látja a béremelések lehetőségeit. Elmondta, a magyar vállalatok béremelési képességeit differenciáltan kell kezelni, mivel vannak olyan vállalatok, ahol a termelékenység lehetővé teszi a béremelést, de vannak olyan kis és középvállalkozások is, ahol a minimálbéremelés jelenetős problémákat okoz. Mivel ezek a vállalkozások biztosítják a magyarországi foglalkoztatás jelentős részét, továbbá mivel az államnak érdeke, hogy a vidék megtartóereje erősödjön, ezért központi állami beavatkozással kellene segíteni ezeket a vállalkozásokat, hogy talpon tudjanak maradni.

Háromi László az Audi sztrájk hétköznapjaiba adott bepillantást, elmondta, a megállapodás záloga az volt, hogy fegyelmezetten, kitartóan, egységesen léptek fel a munkáltatóval szemben. Külön hangsúlyt helyezett arra, hogy minden szabályt betartottak a sztrájk alatt. Kérdésre válaszolva kifejtette, véleménye szerint jelenleg munkahelyi szinten lehet eredményeket elérni, és kevéssé látja a konföderációk szerepét.

loganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyanúsítottként hallgatták ki az Echo TV stábját megtámadó tüntetőt

2019. január 21. 08:28
Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt állítottak elő egy demonstrálót a kudarcba fulladt rendezvényről+VIDEÓ

Kihirdették Magyarország legszebb birtokát

2019. szeptember 02. 09:23
A Magyarország Legszebb Birtoka 2019 nagyszabású díjkiosztó gálaestjét augusztus 31-én tartották Siófokon a Hotel Azúrban.