Szokatlan ízű az idei év fagyija

2020. július 08. 08:45
Egy balatonfüredi cukrász tarolt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete versenyén.
Szokatlan ízű az idei év fagyija

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi a versenyt, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a jó minőségű kézműves fagylaltot. Idén a koronavírus-járvány miatt később, nem májusban, hanem csak most rendezték az országos döntőt a budapesti Zila Kávéházban. Ebben az évben 62 fagylaltot neveztek be, ebből 13 jutott az országos döntőbe. Közös bennük, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készülhettek, saját készítésű öntetekkel, díszítéssel.  

© 

A Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

Ami a bronzérmet illeti, két harmadik helyet osztottak ki: Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

A döntőbe jutott fagylaltok között olyan fantázianevek fordultak még elő, mint például az Alföldi angyalbögyörő, a Vidróczki, a Szőke Tündér és az Őrült Szezám. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

 

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel szankciói növelik a világban az éhínséget

2022. május 25. 10:00
Az ENSZ szakértője szerint Brüsszel orosz energiahordozókat érintő szankciós politikája világszerte növelheti az éhínséget. Az orosz–ukrán konfliktus hatására jelentősen emelkedhetnek az élelmiszerárak, ezzel a Közel-Keleten okozhatnak katasztrófával felérő éhínséget – írta a Politico az Európai Unió fejlesztési minisztereinek ülésén elhangzottakról.

Kormánybiztos: azért mennek Ausztriába dolgozni a magyarok, mert itthon nem túlórázhatnak eleget

2018. december 12. 09:52
Révész Máriusz magyarázza a „rabszolgatörvényt”.