Szokatlan ízű az idei év fagyija

2020. július 08. 08:45
Egy balatonfüredi cukrász tarolt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete versenyén.
Szokatlan ízű az idei év fagyija

Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi a versenyt, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a jó minőségű kézműves fagylaltot. Idén a koronavírus-járvány miatt később, nem májusban, hanem csak most rendezték az országos döntőt a budapesti Zila Kávéházban. Ebben az évben 62 fagylaltot neveztek be, ebből 13 jutott az országos döntőbe. Közös bennük, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készülhettek, saját készítésű öntetekkel, díszítéssel.  

© 

A Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, a második legjobbnak talált vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

Ami a bronzérmet illeti, két harmadik helyet osztottak ki: Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

A döntőbe jutott fagylaltok között olyan fantázianevek fordultak még elő, mint például az Alföldi angyalbögyörő, a Vidróczki, a Szőke Tündér és az Őrült Szezám. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

 

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Nincs vége a drágulásnak: egyre drágábbak az élelmiszerek

2021. május 07. 07:55
Az idén áprilisban 2014 májusa óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek már a tizenegyedik egymást követő hónapban emelkedtek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete számításai szerint.

Íme a dél-alföldi sajtkirály: tömegek rajonganak a termékeiért - Te kóstoltad már?

2020. július 24. 07:49
A szülő mindig a legjobbat szeretné adni gyermekének, így sokszor egy bizonyos jól fizető pálya felé terelgeti lurkóját. A Bács-Kiskun megye délnyugati csücskében élő Pencz Pál azonban nem hallgatott édesanyja segítő hangjára, és felépítette saját, önellátó gazdaságát. Nem is dönthetett volna jobban: a Dunafalván megalapított Kobolya Gazdaságban nem győznek elég tejből készült finomságot készíteni a piacra, olyan hamar elkapkodják a termékeiket. Az álmok valóra válásáig megtett útról a tejgazdaságot irányító mezőgazdasági mérnök beszélt a HelloVidéknek.