Szolidaritási nyilatkozat a KOZ SR, szlovákiai konföderációja mellett

2020. szeptember 18. 10:40
A magyar szakszervezeti szövetségek megdöbbenve értesültek szlovák szakszervezeti körökből, hogy a Szlovákia munkaügyi minisztere törvényi változtatásokkal kívánja ellehetetleníteni a szakszervezetek működését, és az eddig működő tripartit egyeztetés rendszerét.
Szolidaritási nyilatkozat a KOZ SR, szlovákiai konföderációja mellett

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Liga Szakszervezetek (Liga), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan feltételeket kívánnak szabni törvényileg, amelyek egyértelműen a szakszervezetek tárgyalási jogának elvesztéséhez vezetnek. A tervezett intézkedések több nemzetközi egyezményt is sértenének, így a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 87. és 98. egyezményeit, amelyeket Szlovákia is ratifikált, és szembe mennek az Európai Unió alapértékeivel. Ezzel nem csak a szakszervezeti tagok, hanem a teljes társadalom érdekképviselete szenvedne csorbát.

A szabad szervezkedéshez való jog alapvető emberi jog! Az érdemi szociális párbeszéd nem csak a munka világának működéséhez, de a gazdaság, a társadalom érdekében is elengedhetetlen.

A magyarországi szakszervezetek már évek óta küzdenek hazájukban az ilyen kormányzati lépések és szándékok ellen. Ezért a magyar szakszervezeti szövetségek átérzik, és maximálisan támogatják a szlovák szakszervezetek küzdelmét.

Szolidárisak vagyunk veletek! Kívánjuk, hogy az általatok szervezett demonstrációk elérjék céljukat, és a Szlovák kormány álljon el a terveitől!

Budapest, 2020. 09. 17.

 

ÉSZT                 

Liga                     

MASZSZ                             

Munkástanácsok                           

SZEF

 

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/23807-szolidaritasi-nyilatkozat-a-koz-sr-szlovakiai-konfoderacioja-mellett

Kapcsolódó cikkek

Nielsen: 4 százalékkal nőtt az élelmiszer kiskereskedelem forgalma az utóbbi 12 hónapban

2016. március 21. 08:15
A legutóbbi vizsgált időszakban, 2015. február és 2016. január között az élelmiszer kiskereskedelem közel 1550 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított le, 4 százalékkal nagyobbat, az előző hasonló időszakhoz képest - közölte a Nielsen piackutató az MTI-vel.

Ezt javasolja a bükki füvesember a koronavírus elleni védekezéshez

2020. február 28. 09:28
Tél közepére, végére a vitaminszintünk és így az immunrendszerünk is teljesen lemerül, nem véletlenül tombol ilyenkor az influenza. Sokan tartanak a kínai koronavírustól is, ám Gyuri bácsi szerint nincs ok aggodalomra, ha erős az ellenállóképességünk. Mit tehetünk ennek érdekében? Mutatjuk!