Tájékoztató a VKF 2020. június 15-i üléséről

2020. június 16. 07:28
A 2020. június 15-én –videókonferencia keretében – megtartott VKF ülésen elhangzottakról az alábbi tájékoztatást adjuk:

A Kormányzati oldal részéről Bodó Sándor munkaerőpiacért felelős államtitkár a munkaerőpiaci helyzetről, a terület legújabb foglalkoztatási, támogatási adatai közül az alábbiakat ismertette:

  • Az elmúlt héten 1700 új regisztrált álláskereső volt, míg 1400 fő került ki a rendszerből, azért mert vagy újra munkába állt, vagy egyéb okból megszűnt az álláskeresési támogatása.
  • Munkahelyvédelmi bértámogatásra eddig 13000 vállalkozás (telephely) nyújtott be kérelmet, 165 000 álláshely megvédésére, amelyből már 140 000 munkavállaló kérelmét pozitívan bírálták el. A hivatali döntéshozatalban előrelépés történt, a kérelmek feldolgozása így folyamatos. Jelenleg naponta 2-3000 főre történik új igény benyújtása.
  • A kutatás-fejlesztési terület bértámogatására mintegy 1000 cég pályázott, 15500 munkavállalóra. Ezen a területen az igénylők száma mára visszaesett.
  • A munkahelyteremtést-támogató program esetében 13 000 munkavállaló foglalkoztatására érkezett eddig pályázat, főként a mikro-, kis- és középvállalkozások részéről, vállalkozásonként jellemzően 2-3 fő új munkavállaló foglalkoztatására. A munkahelyteremtés támogatására (ideértve a bér, lakhatási és utazási költségek támogatását is) összességben 84 milliárd Ft áll rendelkezésre.

 

2. A LIGA Szakszervezetek részéről felvetésre került:

  • A LIGA Szakszervezetek részéről jeleztük, hogy van olyan cégcsoport, amelyik nem nyújtott be pályázatot a munkahelyvédelmi támogatásra, annak ellenére, hogy hosszabb ideje csökkentett munkaidőben foglalkoztatja a dolgozókat, így a munkavállalók komoly bérkiesést szenvednek el. Ezen kívül nagyobb létszám leépítést is tervezik a jövőben. Kértük a kormányzati ráhatást, további közvetlen tájékoztatást a pályázat benyújtására, a munkavállalók anyagi veszteségének felszámolására és a munkahelyek megtartására vonatkozóan.
    Az ITM felveszi a kapcsolatot a cég vezetésével a pályázat benyújtásának érdekében.

A munkaadói oldal részéről megerősítésre került a LIGA Szakszervezetek felvetése a munkahelyvédelmi támogatással kapcsolatban.

A munkavállalói oldal részéről:

  • A korábbi ülésen felvetett kérdésre a szakszervezetek által adott támogatással kapcsolatban a kormányzati oldal részéről elhangzott, hogy a szakszervezetek által a vírusjárvány és annak következményeként nehéz helyzetbe került tagjaiknak juttatott esetleges támogatások adó-és járulékmentessége a következők szerint biztosított: a minimálbér 50%-ig, azaz jelenleg 80500.- Ft-ig személyi jövedelemadó megfizetése nélkül adható támogatás. Az azon felüli rész szja -val terhelt.
    Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetbe került munkavállalók egyösszegű (a minimálbér 50%-át meghaladó mértékű) adómentes támogatása is biztosítható legyen ismételten javaslat hangzott el az oldal részéről.
  • Felvetésre került továbbá, hogy a korkedvezményre jogosító szolgálati idő elismerésének számítása egy kormányhivatalnál nem a jogszabályoknak megfelelően kerül megállapításra. A kialakított gyakorlat is eltér más kormányhivatalok által alkalmazottól. Kérte az oldal a helyzet rendezését.
    A soron következő ülésre tervezetten 2020. június 22-én kerül sor.

 

 

dr. Mészáros Melinda, Buzásné Putz Erzsébet

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Az emberek harmada a minimálbért sem keresi meg

2018. november 09. 08:13
A 2017. évi személyi jövedelemadó bevallások alapján a Policy Agenda megvizsgálta, hogy milyen béregyenlőtlenség figyelhető meg. Egyáltalán a klasszikus munkaviszonyos foglalkoztatás mennyire van jelen a dolgozói társadalomban. Nagyon torz bérrendszer, jelentős egyenlőtlenség, és sok radar alatti jövedelem – ezt mutatják a számok.

Reform az agráradózásban: kik lehetnek a változtatások nyertesei és vesztesei?

2020. október 28. 08:07
November 3-án online Agrár Klubot szervez a Portfolio Csoport az agrárgazdaságot érintő, várhatóan 2021-től életbe lépő új adózási szabályozási csomagról, illetve az ezzel kapcsolatos legfontosabb változásokról. A rendezvény kiemelten foglalkozik azzal, mire kell majd feltétlenül odafigyelniük az egyéni gazdálkodóknak és mely adózási formák lehetnek a legoptimálisabbak a számukra, de emellett szó lesz a társas agrárvállalkozások adózási kérdéseiről is. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.