Teljesen leállhat a vasúti forgalom Németországban

2024. január 22. 16:13
Az eddigi legnagyobb mozdonyvezetősztrájk kezdődhet holnap Németországban. Péntekig nagyjából teljesen leállhat a vasúti forgalom, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy meg lehetne oldani a bérvitát. A német vonattársaság, a Deutsche Bahn jelezte, hogy a megmaradó kevés járat hosszabb szerelvényekkel indul, hogy minél több utast el tudjanak szállítani.
Teljesen leállhat a vasúti forgalom Németországban
Ehhez a helyzethez egy bírósági döntés járult, ami a mozdonyvezetőknek adott igazat, és szerdán elkezdhetik a sztrájkot Németországban. A vasúttársaságok jelezték, hogy fellebbeznek a hesseni döntés ellen. A jogvitától függetlenül a sztrájk előkészítése már folyamatban van. A Tagesschau Startseite azt írta, hogy a teherszállítási ágazatban már kedden este elkezdődhet a munkabeszüntetés, szerda hajnali 2-től pedig a személyszállítás is leállhat. A GDL azt tervezi, hogy péntek 18 óráig fenntartják a sztrájkot. Még a múlt héten jelentette be a Német Mozdonyvezetők Szakszervezete (GDL), hogy sztrájkba lépnek január 8-tól − írja a Világgazdaság.
 
A szakszervezet követeléseiben olyanok szerepelnek, mint a heti munkaidő csökkentése 38 óráról 35 órára, emellett 555 euró béremelésre is igényt tartanak. Ráadásul a mozdonyvezetők egyszeri 3000 euró prémium kifizetését is követelik a vasúttársaságoktól.
Teljesen leállhat a vasúti forgalom Németországban
Több német közlekedési társaság is megpróbálta munkaügyi bíróságon jogilag ellehetetleníteni a sztrájkot, azonban a bíróság első fokon a mozdonyvezetőknek adott igazat.
 
Szerdától a Dun(DB) pótmenetrendet hirdetett, hogy mérsékeljék a sztrájk okozta fennakadásokat.
Döntött a bíróság, leállhat a vasúti forgalom Németországban
 A tervek szerint ebben az időszakban hosszabb, több ülőhelyes szerelvényeket indítanak, hogy a ritkább járatokkal minél több embert elszállíthassanak. Ezzel együtt nem tudják garantálni, hogy minden ügyfelüknek biztosítani tudják a vasúti közlekedést.
Magyarországon áthaladó vonatokat is érint a német vasúti sztrájk
Több millió embert érint a munkabeszüntetés, a tavalyi figyelmeztető sztrájk alatt a járatok mintegy nyolcvan százalékát kellett törölni, és voltak olyan szövetségi államok, ahol szünetelt a vasúti közlekedés. Ez lesz a harmadik sztrájk, amióta tart a bérvita, és bár november óta tartanak a tárgyalások, egyelőre nem tűnik úgy, hogy egyhamar megállapodnának a felek.
 
forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha ilyen tejet vett, meg ne igya - lépett a boltlánc

2023. augusztus 07. 11:33
Többen panaszkodtak rosszullétre a piliscsabai Aldiban vett 1,5 százalékos, saját márkás tej fogyasztása után. Összesen 12 ezer liter italt hívtak vissza - itt vannak az érintett tételek.

Európa legnagyobb növényfal homlokzata

2023. július 07. 13:50
8 kilométernyi gyertyánsövény - több mint 30 000 növény - Európa legnagyobb zöld homlokzata, amely a Kö-Bogen II kereskedelmi és irodaház kulcsfontosságú eleme. Az épületegyüttes egy kiterjedt városfelújítási projekt elkészültét jelzi, Düsseldorf szívében.