Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés

2024. április 22. 14:38
Ma az agrártechnikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, Szombathelyen, a Savaria Floriadae és Savaria Parcum díjátadó ünnepségen.
Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés
A tárcavezető hangsúlyozta, a színvonalas tapasztalatszerzésen alapuló oktatás pedig akkor valósulhat meg, ha a diákok első kézből ismerik meg azokat a készségeket és mesterfogásokat, amelyek a sikeres szakmai munkához kellenek. Hozzátette, ehhez pedig szükségesek az olyan duális képzőhelyek, ahol a diákok a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra.
Savaria díjátadó
A legeredményesebb iskolának járó vándordíjat a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium érdemelte ki, az elismerést Nagy Istvántól (balról) vehette át az intézmény nevében Soós Péter – forrás: Agrárminisztérium
 
A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátor szerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését – fejtette ki a miniszter.
Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés
Nagy István kiemelte: nagy örömet jelent, hogy egyre népszerűbb az agrárszakképzés, legyen szó akár a mezőgazdaság és erdészet, az élelmiszeripar vagy a környezetvédelem és vízügy területéről. Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, ami azt jelenti, hogy a fiatalok vonzónak találják a modernizált mezőgazdaságot és látják benne a jövőt, a jövőjüket – hangsúlyozta a tárcavezető.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Szeptember 15. után is tiltani kellene az ukrán gabona behozatalát

2023. június 22. 16:50
Az Ukrajnából a szomszédos országokba irányuló egyes mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó hatályát meg kellene hosszabbítani - jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Varsóban, lengyel hivatali kollégájával, Robert Telusszal közösen tartott sajtóértekezleten.

Stratégiai cél a magyar vidék megerősítése

2024. január 08. 14:41
A kormány fókuszának középpontjában a vidék Magyarországa áll, annak gazdasági, infrastrukturális és kulturális megerősítése, amihez minden támogatást meg is adunk - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Lenti várossá nyilvánításának 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen január 6.-án, szombaton.