Tizenhétezer gazda már lépett

2017. június 22. 10:16
A magyar gyümölcságazat növekedésének és jövőbeni versenyképességének záloga a termelők szerveződése és a beruházási lehetőségek mind jobb kihasználása. A jövő útja a termelők szövetkezése, hiszen csak így lehet olyan kiegyenlített minőségű, nagy árualappal a piacon megjelenni, ami alkupozícióba hozza a termelőket a kereskedőkkel szemben. Jelenleg 70 ilyen szerveződés létezik az ágazatban, összefogva mintegy 17.000 termelő munkáját. A TÉSZ-ek 35 ezer hektáron 45 milliárd forint értékű terméket állítanak elő – tájékoztatott Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár Iváncsán.

Jelentős, mintegy 1,6 milliárd forint értékű beruházással bővítette zöldség-gyümölcs tárolási és feldolgozási kapacitását a Fejér megyei Natbolé Kft, amely a jövőben Alba Fructus Kft. néven folytatja tevékenységét. A termelési és értékesítési szervezetként működő vállalkozás több mint 1,2 milliárd forintot nyert a kormányzat, kifejezetten TÉSZ-ek számára kiírt pályázatán. Ennek révén a régió egyik legjelentősebb élelmiszer-feldolgozó üzeme létesült, amely mások mellett cseresznyét, meggyet, őszi- és kajszibarackot, körtét, almát és bogyósgyümölcsöt dolgoz fel és értékesít.

Czerván György az eseményen kiemelte, az üzem jó példa arra, hogy a termelői összefogások nem csak jól működnek, de hatékonyan is pályázhatnak. Az Alba FructusKft.ugyanis 33 termelő taggal, TÉSZ-ként üzemel. A jövő útja a termelők szövetkezése – mondta a szakállamtitkár -, hiszen csak így lehet olyan kiegyenlített minőségű, nagy árualappal a piacon megjelenni, ami alkupozícióba hozza a termelőket a kereskedőkkel szemben. Így a gazdák kevésbé vannak kiszolgáltatva a piac ingadozásának, illetve az esetleges eladási nehézségeknek. A TÉSZ-ek megszervezése, illetve a már meglévőkbe való belépésa zöldség-gyümölcs termékpályán, gazdasági szempontból a leginkább ésszerű. Jelenleg 70 ilyen szerveződés létezik az ágazatban, összefogva mintegy 17.000 termelő munkáját. A TÉSZ-ek 35 ezer hektáron 45 milliárd forint értékű terméket állítanak elő.

Czerván György szintén az iváncsai példa alapján hangoztatta, hogy növelni érdemes a zöldség- és gyümölcsfélék feldolgozottsági fokát. A magasabb feldolgozottság ugyanis hozzáadott értéket jelent, ami pedig magasabb jövedelmet hoz a gazdálkodónak. Az élelmiszeripari beruházásokat a kormány több jogcímen is támogatja, elsősorban a Széchenyi 2020 Program keretében.

Czerván György előadásában a zöldség-gyümölcságazat egészéről szólva kiemelte: 2016-ban a kibocsátás 348,5 milliárd forint, ezen belül a friss gyümölcsök kibocsátása 89 milliárd forint volt. Ez 13,3%-a, illetve 3,4%-a a teljes mezőgazdaság termelési értéknek. Az ágazat évről évre jobban teljesít.

promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Cafeteria - Bajba kerülhetnek a fiatal munkavállalók

2018. június 21. 07:58
Jövőre megszűnhet több több adómentesen adható cafetéria-juttatás jogcíme, ha a jelenlegi formájában fogadja el az Országgyűlés a 2019-es adótörvény módosítására benyújtott javaslatokat.

Ennyivel növeli a hatékonyságot a precíziós gazdálkodás

2018. február 07. 07:52
Növelné a magyar mezőgazdaság versenyképességét, ha a gazdálkodók az uniós forrásokat a digitalizációra és a precíziós technológiára használnák fel. E módszerekkel akár 20-25 százalékkal is növelhető a hatékonyság.